Evcil hayvanlar bize neler öğretiyor?

Share

Evcil hayvanlar şüphesiz yalnızlığa ve strese panzehir oldukları kadar bize hayata dair birçok şey de öğretiyorlar. Bunun için, onları oldukları gibi sevmek ve çok dikkatli gözlemleyip tanımak yeterli. Köpeklerin sonsuz sadakati, atların aşırı hassasiyeti, kedilerin kuvvetli hisleri, Japon balıklarının soğukkanlılığı… Onları yoldaş olarak yanımıza aldığımız dünyada, narsisistik yansıma, doğa sevgisi ve deneysel bilgi bir arada yaşar.

Hayvan sevgisi mi, öz sevgi mi?

Birçok kişinin yalnızlığını gidermek için evcil hayvan edindiği yanılgısının aksine, araştırmalar en az üç nüfuslu hanelerde kedi ve köpek beslenme oranının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Peki, bunun altında yatan sebep ne? Hayvan besleyenlerin yüzde 60’ı cevabın “hayvan sevgisi” olduğunu söylüyor. Ancak sadece sevgiden dolayı değil, insanlar bir meşgale bulmak için de evcil hayvan ediniyorlar. Üstelik çocuk gelişiminde evcil hayvanın olumlu etkisi yadsınamaz bir gerçek ve çocuklu ailelerin yüzde 70’i bunu deneyimliyor. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar katılımcılarının yüzde 75’i, evcil hayvanın sosyalleşme üzerindeki etkisine, bağları güçlendirmesine, yalnızlığı gidermesine ve stresi azaltmasına kadar birçok olumlu yönüne vurgu yapıyor.

cuddly dog home woman ile ilgili görsel sonucu

İnsan-hayvan ilişkisinin özellikle son 25 yılda büyük değişim geçirdiğini söyleyebiliriz. Önceleri hayvanlar daha çok kırsal alanda kullanılır, çocuklar için oyuncak işlevi görür veya yaşlılara psikolojik destek verirdi; şimdiyse şehirli ailelerin bir parçası haline geldiler. Hayvanla kurulan duygusal bağ bu değişimde büyük etken oldu. Hayatımıza giren yenilik hayvanlara karşı duyulan sorumluluk ve bağlılıktır. Evcil hayvanımızla daha iyi ilgilenebilmek için onu tanımak, fiziki ve duygusal işlevini bilmek istiyoruz. Evcil hayvan sahiplenen birçok kişi küçük dostunu gözlemleyerek ve onunla zaman geçirerek onu daha iyi tanıyor. Nihayetinde hayvan sahipleri dostları hakkında sonsuza dek sıkılmadan konuşabilecek hale geliyorlar.

Psikolog Isabelle Bianchi, “Hayvanla insan arasındaki ilişki, insanın kendisi için yaptığı bir yatırımdır” diyor ve ekliyor: “Örneğin kedisi olan biri çocuğundan bahseder gibi kedisinden hep gururlanarak bahsedebiliyor. Evcil hayvan edinen kişi dostunun her özelliğini, hangi duruma nasıl tepki verdiğini, neleri yapabilip neleri yapamadığını, neyi söylemesine gerek kalmadan yaptığını çok iyi bilir. Konuşmaları çoğu zaman kedisi, köpeği hakkında olur ve üstelik bu kişiler genelde kendilerinden bahsetmekten hoşlanmayan insanlardır.”

psychologies.com.tr

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...