Rusya GP’de Hamilton kazandı, Mercedes duble yaptı

Share

2019 Formula 1 sezonunun 16. yarışı olan Rusya GP’sini Mercedes pilotu Lewis Hamilton kazandı.

Ferrari’nin arka arkaya dördüncü pole pozisyonunu kazandığı Rusya GP’de Charles Leclerc startta Sebastian Vettel’e geçildi.

Alman pilot pit stopların ardından güç ünitesi sorunuyla yolda kaldı ve Sanal Güvenlik Aracı’na sebep oldu. Charles Leclerc’in aksine o noktaya kadar pit stop yapmayan Lewis Hamilton, bu periyottan faydalanarak pite girdi ve yarışa Leclerc’in önünde ilk sırada döndü.

George Russell’ın fren arızası yaşayıp kaza yapması nedeniyle piste giren Güvenlik Aracı periyodundan sonra da yerini koruyan İngiliz pilot, damalı bayrağı ilk sırada görerek Macaristan GP’den sonraki ilk zaferini kazandı.

Hamilton bu galibiyetle beraber ikinci yarıdaki ilk zaferini kazanırken, şampiyonluk savaşında kendi lehine önemli puanlar kazandı.

Yarışa dördüncü sıradan başlayan Valtteri Bottas, startta Carlos Sainz’a geçilse de daha sonra pozisyonunu geri aldı ve Vettel’in yolda kalıp, Leclerc’in fazladan pit stop yapmasıyla ikinci sırada finiş gördü.

Bu sonuçla Mercedes, Britanya GP’den sonra ilk kez duble yapmış oldu.

Yarışa pole pozisyonundan başlayan Charles Leclerc için karmaşık bir yarış oldu. Monakolu pilot, ilk virajda Vettel’in gerisine düştü ve ön grupta pite ilk giren isimdi.

Vettel’in yolda kalmasının ardından piste giren Sanal Güvenlik Aracı’yla Hamilton’ın gerisine düşen Leclerc, Russell’ın kazası sonrası bir kez daha pite girdi ve Bottas’ın gerisine düştü.

Son bölümde Fin pilotu geçmeye çalışan Ferrari sürücüsü, bir türlü istediği atağı yapamayınca hafta sonunu üçüncü sırada tamamlamış oldu. Böylelikle Ferrari’nin galibiyet serisi sona erdi.

Grid cezasının ardından yarışa dokuzuncu sıradan başlayan Red Bull pilotu Max Verstappen, Güvenlik Aracı sonrası öndekileri yakalasa da, daha sonra aynı tempoyu yakalamayınca dördüncü sırada finiş gördü.

Sıralama turlarında kaza yapan ve yarışa pit yolundan başlayan Red Bull pilotu Alex Albon, harika bir yükseliş gerçekleştirdi ve yarışı takım arkadaşı Verstappen’in gerisinde beşinci sırada tamamladı.

Orta grupta oldukça heyecanlı bir mücadele vardı.

Yarışın henüz ilk bölümünde dördüncülüğe yükselen Carlos Sainz, damalı bayrağı altıncı sırada görerek hem orta grubu lider tamamladı hem de McLaren’a değerli puanlar getirdi.

Yarışın yıldızlarından birisi de Racing Point sürücüsü Sergio Perez’di. Meksikalı sürücü, son bölümde iyi bir yükseliş gerçekleştirdi ve damalı bayrağı yedinci sırada gördü.

Kevin Magnussen, damalı bayrağı sekizinci sırada görmesine rağmen aldığı beş saniyelik ceza sonrası dokuzuncu sıraya geriledi ve Haas’a uzun bir aradan sonra ilk puanlarını getirdi.

McLaren pilotu Lando Norris, Magnussen’in cezasıyla birlikte sekizinci olurken, hafta sonunun son puanı pit stoptaki hata yüzünden geriye düşen Renault pilotu Nico Hulkenberg’e gitti.

Racing Point pilotu Lance Stroll, son bölümde Hulkenberg’i zorlasa da 11. sırada finiş görürken, uzun süre Pierre Gasly ile çekişen Daniil Kvyat 12. ve erken start aldığı için pitten geçme cezası alan Alfa Romeo pilotu Kimi Raikkonen 13. oldu.

Raikkonen, yavaş pit stop yüzünden de önemli saniyeler kaybetti. Finiş gören son isimler Pierre Gasly ve Antonio Giovinazzi 14. ve 15. oldular.

Öte yandan Giovinazzi, yarışın ilk turunda Daniel Ricciardo ve Romain Grosjean’la temas yaşadı. Temasın etkisiyle Grosjean bariyerlere çarpıp yarış dışı kaldı, Ricciardo ise lastik patlattı.

Avustralyalı sürücü daha sonra yarışı bırakmak zorunda kaldı.

Williams pilotları yarış içerisinde finiş göremeyen diğer isimler oldular. George Russell fren sorunu yüzünden bariyerlere çarparken, Robert Kubica da bir tur geride götürdüğü yarışta aracını garaja getirdi ve yarıştan çekildi.

Hiç şüphesiz yarıştaki en büyük olay Sebastian Vettel’in yarış dışı kalmasıydı. Alman pilot, startla birlikte liderliği aldı ve pit stopa kadar lider gitti. Ancak pit stoptan Leclerc’in gerisinde çıktı ve saniyeler sonra da MGU-K sorunuyla aracını kenara çekti. Böylelikle Alman pilot, 2018 Almanya GP’den sonra ilk kez finiş göremedi.

Rusya GP’nin ardından Lewis Hamilton puanını 322’ye çıkardı ve en yakın rakibi Valtteri Bottas’ın 73 puan önünde yer alıyor. Üçüncü sıradaki Charles Leclerc’le arasında ise 107 puan bulunuyor.

Takımlar şampiyonasında Mercedes, Ferrari ile arasını 162 puana çıkarırken, ikinci sıradaki Ferrari ile üçüncü sıradaki Red Bull arasında 98 puan var.

Sezonun 17. yarışı 11-13 Ekim tarihleri arasında Japonya’da yapılacak.

2019 Rusya GP sonuçları

Resim

Motorsport

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...