Hangi ‘dosha’ tipine sahipsiniz?

Share

Doshanızı yani beden tipinizi keşfederek hem ruhen hem de bedenen dengenizi sağlayın.

Vata

Vata dosha; hızlı, hafif, kuru ve soğuk olan her türlü şeyi ifade eder ki bu hava ve boşluk elementlerinin bir kombinasyonudur. Fiziksel olarak bu tip insanların nasıl göründüklerini kolayca hayal edebiliriz; ince ve narindirler. Kişilik olarak bakıldığında yaratıcı, hızlı düşünebilen, öğrenebilen ama bir o kadar da hızlı unutabilen, aktif bir yapısı olmasına rağmen kolayca yorulabilen insanlardır.

Soğuk, kuru ve pişmemiş gıdalar ile rüzgâra maruz kaldıkları serin havalar bu kişilerin kendilerini gergin ve endişeli hissetmesine neden olur. Kabızlık gibi bağırsak problemleri veya kilo kaybı yaşayabilirler. Vata tipi kişiliklerin büyük çoğunluğu dengelerini koruyabilmek için, yoga, nefes çalışmaları, meditasyon gibi dinlenebilecekleri aktivitelere, sıcak ve eğlenceli bir ortama, su içeriği yoğun ve sıcak pişmiş gıdalara ihtiyaç duyarlar.

Pitta

Pitta dosha; sıcak, akışkan ve yağlı şeyleri ifade eder ki bu ateş ve su elementlerinin bir kombinasyonudur. Bu kişiler genellikle ateş elementinin etkisiyle fiziksel olarak kuvvetli, metabolizmaları güçlü, iri yapılı, ciltleri sağlıklı ve terlemeye meyillidir. Kişisel özellik olarak bilgedirler ve liderlik yetenekleri gelişmiştir. Sıcak, sıvı ve akışkanlıkları vurgulanmış olan bu tipler, baharatlı yiyecekler, yağlı yemekler ve iş veya spor hayatında rekabet gibi yoğun aktiviteler karşısında agresif, bıkkın ve peşin hükümlü olurlar.

Ayrıca bu gibi durumlarda normalde sahip oldukları güçlü sindirim sistemleri zarar görebilir ve bağırsak problemleri yaşayabilirler. Pitta olan herkes, doğayla düzenli bir bağlantı kurmaya ve serinleten nefes çalışmalarına ihtiyaç duyarlar. Bu araçları hem fiziken hem de mecazen ısının yükseldiğini hissettiklerinde uygulayabilirler. Serin, sakin ve aklı başında kalmaları için kızarmış yiyeceklerden, ekşi lezzetlerden ve zencefil, karabiber gibi yakıcı baharatlardan kaçınmalıdırlar.

woman dosha yoga ile ilgili görsel sonucu

Kapha

Kapha dosha, sakin, heybetli, serin ve ağır olan şeyleri ifade eder; bu, su ve dünya elementlerinin bir kombinasyonudur, doğadaki organik elementleri temsil ederler. Fiziksel olarak kuvvetli, iri vücut yapısında, yağlı ciltli, kalın kemikli, iştahı açık ve kilo almaya meyillidirler. Karakter olarak tasasız, aklı başında, rahat, sevecen ve gerçekçidirler; tıpkı toprak ana gibi. Bu tipteki kişiler, stresli durumlarda sakin kalır. Çok fazla ağır ve soğuk yiyecekler dengelerini bozar.

Aktiviteleri kısıtlıdır, çabuk yorulurlar, uyuşukturlar ve hareket motivasyonları düşüktür. Kapha olarak baskın olan herkes, soğuk doğalarını engellemek ve onları ısıtmak için teşvik edici fiziksel aktiviteler bulmaya ihtiyaç duyarlar. Yoga nefes çalışmaları, “onları ateşlemek” için harika bir araçtır. Kapha’ların çok daha hafif bir diyet yapmaları ve atıştırmalıklardan kaçınmaları gerekir, ancak diğer iki doshanın aksine, Kapha’lar daha ağır, baharatlı yiyecekler yiyebilirler ve Vata için fazla uyarıcı olan ve Pitta’yı öfkeli yapan kahvelerin tadını çıkarabilirler.

psychologies.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...