Güzel yaş almanın 5 yolu

Share

Genç yaşta sahip olduğumuz cilt görünümünü uzun yıllar muhafaza etmek istiyoruz. Cildinizin gerçek ihtiyaçlarına cevap vererek, sağlıklı bir yaşam sürerek ve birkaç küçük güzellik rutinini hayatınıza dahil ederek zamana meydan okumak hiç de zor değil.

İnsanoğlu yüzyıllardır uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmenin hayalini kuruyor. Anti-aging kavramı bilimsel açıdan ele alındığında, yaşlanma sürecinin azaltılması, önlenmesi ve geriye döndürülmesini ifade ederken, medikal açıdan sağlıklı olmakla eş tutuluyor ve hastalıkların önlenip giderilmesi anlamını taşıyor. Fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı olmak birincil isteğimiz olsa da, cildimizin yaş aldıkça geçirdiği değişimleri kontrol edebilmek hepimizin hayali. Önerdiğimiz beş adımı uygulayarak bunu kolayca yapabilirsiniz.

1. Cildinizi içeriden besleyin

Sağlıklı, ışıltılı ve esnek bir cildin en önemli sırrı, vücutta yeteri kadar su miktarının olması. Her gün en az iki litre su içerek kırışıklık ve mimik çizgilerinin azalmasına ve önlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca vücuttaki kolajen dokusunu jelatinli gıdalar veya besin takviyeleriyle desteklemek, cilt elastikiyeti için hayati bir önem taşıyor.

2. Derinlemesine nemlendirin

Yaşlanmanın etkisiyle hücrelerdeki mitoz hızı azalır. Bu nedenle, hücre yenilenmesi ve onarılmasında da azalma görülür, yaşlanma belirtileri ortaya çıkar. İnsan vücudunda doğal olarak bulunan ve elastikiyeti sağlayan hyalüronik asidin azalması da bu süreci tetikler. Dolayısıyla hyalüronik asit içeren ürünlerle cildi beslemek, doku elastikiyetini artırır, cildin kaybettiği nemi geri kazandırır, kırışıklıkların oluşumunu engeller ve onarır.

3. Bitkilerin gücünü kullanın

Yüzyıllardır yaşlanma etkilerini silmek için bitkilerin ve doğal yağların cilt üzerindeki gücü etkin şekilde kullanılıyor. Kırışıklık oluşumunu engelleyen ve ince çizgilerin oluşumunu azaltan, koparıldıktan sonra bile hücre yenileme özelliğiyle bilinen ölmez otu (immortelle) veya cilt elastikiyetini korumakta güçlü bir silah olan kuşburnu çekirdeği gibi doğal içeriklerin yağlarını cilt bakımınıza dahil edebilir ya da bu bitkilerin içeriğiyle zenginleşmiş ürünleri tercih edebilirsiniz.

woman face oil ile ilgili görsel sonucu

4. Yüz yogası yapın

Yüz kontürünü sıkılaştırmak, kırışıklık ve sarkmaların önüne geçmek için gün içinde kendinize 15 dakika ayırmanız yeterli. Yaşlanma etkilerinin en çok görüldüğü boyun ve dekolte bölgesini toparlamaya da yardımcı olan yüz yogası egzersizleri için online eğitimlerden veya bir yoga merkezinden yardım alabilirsiniz.

5. Güneşten koruyun

Cildin doğrudan güneşe maruz kalması DNA hasarına yol açar ve cilt üzerindeki kolajen dokunun azalmasına, kırışıklığa ve kuruluğa neden olur. Yaşlanma etkilerini ertelemek ve önüne geçmek için günlük rutininize mutlaka en az SPF 30 içeren bir güneş koruyucu eklemeniz ve bu rutine yaz-kış sadık kalmanız kırışıkları ve yaşlanma nedenli lekeleri engeller.

Yazı: Hüma Kaya, psychologies.com.tr

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...