Mona Lisa ile sanal gerçeklik deneyimi

Share

Louvre Müzesi, ziyaretçilerine sanal gerçeklik deneyimi sunabilmek için HTC VIVE Arts ile iş birliği yaptı. İlk deneyimin kahramanı, Rönesans döneminde Floransa’da Leonardo da Vinci tarafından kavak bir pano üzerine Sfumato tekniği ile resmedilmiş 16. yüzyıl yağlı boya portresi Mona Lisa oldu. Mona Lisa: Beyond the Glass adı verilen çalışma, Louvre Müzesi’nde ziyaretçi rekoru kıran Leonardo da Vinci sergisinde 24 Şubat 2020’ye kadar deneyimlenebilecek.

Sanal gerçeklikte 3 boyutlu Mona Lisa “Mona Lisa: Beyond the Glass”
HTC VIVE, HTC’nin SteamVR (Valve’in bir kolu) ile ortak geliştirdiği bir sanal gerçeklik gözlüğü. HTC VIVE Arts’ın misyonu, dünya için kültürel mirasın aktarılması, korunması ve sanatta dijital yeniliklerle yaratımın demokratikleştirilmesi. Bu nedenle küresel bir izleyici kitlesine hitap ediyor ve insanların hem müzelerde hem de evde kültürel mirasa en son teknolojiyle erişmesine katkıda bulunuyor.

mona lisa 3d louvre ile ilgili görsel sonucu

HTC’nin VR sanatçıları, müze uzmanları ile birlikte çalışarak Mona Lisa: Beyond the Glass deneyimini, büyük ustalar için şimdiye kadar düzenlenen en büyük sergi olan Leonardo da Vinci sergisiyle birlikte başlattı. İkonik portreyi, 3B olarak modellemek ve hareket halinde nasıl göründüğünü analiz etmek için kızılötesi, x-ray ve kırılma verileri kullanılmış. Ziyaretçiler portrede çok yakından görülebilecek, benzersiz ayrıntıları sanal gerçeklikle deneyimleyebiliyor.

mona lisa 3d louvre ile ilgili görsel sonucu

Her yıl gelen çok fazla sayıda ziyaretçi nedeniyle, her bir ziyaretçi tabloyu sadece 30 saniye görebiliyor. Üstelik de belli bir mesafeden. Sanal gerçeklik deneyimi ise bu sanat yapıtına erişimi demokratik hale getiriyor; izleyiciye tabloyu yakından ve daha uzun süre inceleme fırsatı sunuyor. Sanal ortamda, Mona Lisa’yı çevreleyen kalabalık ortadan kalkıyor ve portrede çıplak gözle görülemeyen detaylar görünür oluyor. Sana gerçeklik deneyimi sırasında izleyiciye da Vinci’nin kullandığı teknik ve asıl adı Lisa Gherardini olan Mona Lisa’nın kimliği hakkında da bilgi veriliyor.

Deneyim için Louvre’a gitmek zorunda değilsiniz
Sergi, Fransa’da hayatını kaybeden da Vinci’nin ölümünün 500. yıl dönümünü anıyor. HTC, Mona Lisa: Beyond the Glass için müzenin içinde özel bir sanal gerçeklik odası kurmuş ve bu odaya 11 adet Vive Cosmos sanal gerçeklik gözlüğü yerleştirmiş. Ancak deneyimin genişletilmiş bir versiyonu, Viveport ve diğer çevrimiçi platformlar üzerinden indirilebiliyor. Dolayısıyla dünya çapındaki izleyiciler için erişilebilir durumda ve deneyimi yaşamak için Louvre’a gitmeniz gerekmiyor. Bu genişletilmiş versiyon Da Vinci’nin başka eserlerini de içeriyor ve ünlü sanatçının eserleri hakkında daha fazla bilgi sunuyor.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...