İran, internet erişimini kapattı

Share

İran hükümeti akaryakıt fiyatları zammına yapılan protestolar nedeniyle, ülke genelinde sabit ve mobil internet hatlarında kısıtlamaya gitti. İran, son dönemlerde yükselen siber terörizmi ve kötü niyetli hack olaylarıyla sıkça gündeme gelmişti. İran hükümeti neredeyse tüm ülkedeki internet erişimini kapattı.

İlk fişeği ateşleyen ise akaryakıt fiyatları nedeniyle internet üzerinde oluşturulan grupların, protesto amaçlı bir araya gelmeye başlaması ile oldu. Netblocks tarafından alınan internet verisi okumalarına göre, internet erişimi neredeyse yüzde 7 civarlarına düştü.

İran hükümeti akaryakıt fiyatları nedeniyle internet erişimini kesti

İran hükümeti tüm ülkede internet erişimini kapattı

Protestolar ise hükümetin akaryakıt fiyatlarının yüzde 300 artırmasıyla ortaya çıktı. Halkın internet üzerinden sosyal ağlar üzerinde gruplar oluşturarak birbirleriyle buluşmaya ve protesto grupları oluşturmaya başlamasından sonra, olası tehditler ve karmaşa riskine karşı hükümet tarafından internet erişimine büyük ölçüde kısıtlama getirildi.

Tahran’da esnaf bugün dükkanlarını açmazken, başkentte gösteri ihtimallerine karşı güvenlik önlemleri alındı. Sadece dış dünya ile bağlantılı bazı kurumların internet erişimine açık olduğu ise gelen haberler arasında.

https://shiftdelete.net/iran-hukumeti-internet-erisimini-kapatti

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...