Tetris’e dönüşen Sofya mimarisi

Share

Manuel Pita’nın yalnız evleri fotoğrafladığı Hunter of Lonely Houses serisi, Zacharie Gaudrillot-Roy’un binaların ön cephesi haricindeki duvarlarını silerek gerçekleştirdiği Facades serisi bizlere mimari ekseninde ne kadar yaratıcı projelerin yapılabileceğini göstermişti. Bu defa ise Bulgar fotoğrafçı Mariyan Atanasov, Bulgar mimarisini Tetris gibi tasvir ettiği fotoğraf serisiyle radarımıza takılıyor.

Dev Tetris kenti
Melis Bilgin’in İstanbul’un kentsel dönüşümünü bir Tetris oyununa benzeterek anlattığı animasyon filmi Tetrist’i hatırlayanlarınız olacaktır. Mariyan Atanasov da benzer bakış açısıyla ama farklı bir estetikle Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki yapılaşmayı ele alıyor. Her iki projede de çirkin beton yapılaşmaya dair eleştiriyi ve mizahı hissetmek mümkün.

behance sofia Mariyan Atanasov ile ilgili görsel sonucu

Atanasov, Sofya’nın geometrik yapılarını minimalist parçalara dönüştürerek bulundukları yerlerden soyutlamış.

behance sofia Mariyan Atanasov ile ilgili görsel sonucu

Elektrik telleri, ağaçlar ya da buna benzer dikkat dağıtıcı unsurlar kompozisyonlara dahil edilmemiş. 80’li yılların ortasında Sovyet bilgisayar mühendisi Alexey Pajitnov tarafından yaratılan ve 90’lı yıllarda oldukça popülerleşen Tetris, havada uçuşan Sofya binalarıyla yeniden hayat bulmuş.

behance sofia Mariyan Atanasov ile ilgili görsel sonucu

Teksas’ta Paris şehrinde çalışmalarını sürdüren Mariyan Atanasov, daha önce de Avrupa’daki minimalist mimariyi fotoğrafladığı projelere imza atmış. Çalışmalarını Behance profili ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

behance sofia Mariyan Atanasov ile ilgili görsel sonucu

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...