Venedik, ‘mobil set sistemi’ ile kurtarılabilir mi?

Share

İtalya’nın Venedik şehrinde yaşanan sel felaketi San Marco Bazilikası ve çok sayıda saray ve tarihi esere zarar verdi. Venedik Kent İdaresi, 19 yıldır lagünü açık denize kapatmayı hedefleyen ‘mobil set sistemi’ inşa ediyor. Yaklaşık 7 Milyar Euro’ya mal olan sistem hâlâ hazır değil.

Alman medya kuruluş Deutche Welle’nin haberine göre, son yıllarda lagünün 3’te biri dikkatsiz şekilde inşaata açıldı. Bunlar endüstriyel tesisler, yapay adalar ve yeni limanlar… Adriyatik’ten gelen sel çok daha kötü yayılabiliyor ve daha hızlı akıyor. Bunlar yolcu gemilerinin şehrin içerisine kadar girebilmesi amacıyla inşa edildi.

İtalyanlar yaşananlardan dolayı öfkeli. Yaklaşık 19 yıldır sellere karşı mobil set inşa projesi devam ediyor ancak hâlâ tamamlanmadı. Venedik halkı yaşanan felaketten ‘Bilinçsiz yapılaşma ve politik kararlardaki hataları’ sorumlu tutuyor.

Proje aşamasında 1 milyar Euro rüşvet ödendiğini savunan Venedik’in 83 yaşındaki sakinlerinden mimar Cristiano Gasparetto, “Çünkü proje o kadar hatalıydı ki; onay veren yetkililer bile rüşvet almak zorunda” dedi.

Su seviyesi yükseliyor ve sel riski artıyor. Eğer ‘mobil set sistemi’ çalışırsa lagünü açık denize kapalı tutacak.

Gasparetto, “Felakete biz insanlar neden olduk. Suçlu kötü hava ya da seller değil, sel biz insanların o yıllarda yaptıkları yapısal müdahalelerden kaynaklanıyor” diye konuştu.

Gelgit hiç bitmezken San Marco meydanı günlerce su altında kaldı. UNESCO Dünya mirasındaki en önemli eserlerden olan San Marco Bazilika’sını su bastı.

Politika ve idari yönetimin yanlış kararlar alarak lagün şehir Venedik’i sistematik olarak tahrip ettiğini düşünen Kentsel Dönüşüm Uzmanı Giuseppe Cristinelli, “Cesaretim kırıldı. Çünkü 50 yıl sonra bile Venedik’in korunması için hiçbir şey yapılmadığını söylemek zorundayım. Çok şey söylendi ve çok ödeme yapıldı fakat hiçbir şey değişmedi” sözlerini kullandı.

T24

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...