2019 F1 sezonu pilot değerlendirmeleri

Share

2019 F1 sezonunun son yarışına gelmiş bulunmaktayız ve artık sezon değerlendirmesi yapma zamanını geldi çattı.

1) Lewis Hamilton

Resim

6 kez dünya şampiyonu için fazla söze gerek yok. Geçtiğimiz senelerdeki kadar iyi bir sıralama performansı yoktu ama yarış temposunda inanılmazdı. Lastiklerini en iyi koruyan pilottu. Son 6 yılda olduğu gibi yine çift haneli galibiyet sayısına ulaştı.

2) Max Verstappen

Resim

Uçan Hollandalı sezona yavaş başladı fakat Avusturya’dan sonra uçuşa geçti. Yaz arasından sonra biraz tökezlese de sezonu iyi bitirdi. Hamilton’la girdiği mücadelelerde o kadar baskıya rağmen hata yapmadı. 3 galibiyetinin yanında ilk polü’nü de bu sene aldı.

3) Carlos Sainz

Resim

Sezonun belki de en flaş ismiydi. Geçtiğimiz sene sürünen Mclaren’i şaha kaldırdı.Sezon genelindeki müthiş performansını Brezilya’daki podyumla taçlandırdı. Sezonu 6. bitirerek “geri kalanların” en iyisi oldu ve tek başına Renault kadar puan topladı.

4) Charles Leclerc

Resim

Ferrari’de ilk senesini geçiren genç Monaco’lu performansıyla gelecek adına umut verdi. Belçika ve İtalya’da baskı altında iki galibiyet aldı. Toplam 7 pole pozisyonuyla bu alanda zirvede yer aldı. Daha üst sırada yer almamasının nedeni ise yaptığı hatalar.

5) Valtteri Bottas

Resim

Valtteri 2.0 sezona çok hızlı başladı. Şampiyonluğu zorlayacak gibiydi ama sezon ortasında sönük kaldı. Kariyerinin en iyi sezonunda 5 pole 4 galibiyet aldı. Hamilton’ı sıralamalarda zorladı ama yarış temposunda genel olarak gerideydi.

6) Sergio Perez

Resim

Elindeki malzemeden en iyi sonucu almasını hep bildi. Orta sıraların en istikrarlı iki pilotundan biriydi. Takım arkadaşı Stroll’ü sıralamalarda denize döktü. Bu seneki başarılı performansından sonra 3 yıllık sözleşmeyi de kaptı.

7) Sebastian Vettel

Resim

4 kez şampiyon eski günlerini aratıyor ama eleştirildiği kadar kötü bir performansı da yoktu. İyi başladığı sezonda Kanada onun için dönüm noktası oldu. Sezonun 2. yarısında toparlandı fakat yaptığı basit hatalar şampiyona ilk 3’üne girmesini engelledi.

8) Kimi Raikkonen

Resim

Takım arkadaşı zorlanırken takımın puanlarının tamamını neredeyse tek başına topladı ve hâla üst düzey performans gösterebileceğini kanıtladı. İlk yarıdaki istikrarını ikinci yarıda kaybetti. Yaz arasından sonra 7 yarış üst üste puan alamadı.

9) Daniel Ricciardo

Resim

Gridin en iyi geçişçisi bu sefer podyum için değil puan peşinde koştu. Kanada ve İtalya’da kusursuza yakın performans gösterdi ama sezon genelinde Renault’nun beklenenden yavaş olması sebebiyle hiç podyuma çıkamadı.

10) Alex Albon

Resim

Çaylak pilot, ilk yarıda gösterdiği performansla Red Bull koltuğuna oturdu. Aslında Kvyat’tan az puan toplamıştı ama Red Bull onu seçti. Sezonun ikinci yarısında ön bölüme yakın performans sergiledi. Brezilya’da Hamilton yüzünden ilk podyumundan oldu.

11) Nico Hulkenberg

Resim

Tarihin podyuma çıkamadan en çok yarışan sürücüsü şimdilik F1’e veda ediyor. Almanya’da podyum şansı varken yaptığı kaza bir nevi kariyerinin sonunu getirdi. Sezon genelinde istikrarlı puan topladı ama Ricciardo’nun hep bir tık gerisindeydi.

12) Lando Norris

Resim

İlk sezonu olduğunu ve çok şanssızlık yaşadığını göz ardı etmemeliyiz ama takım arkadaşından 50 puan fark yiyen bir pilotu daha üst sıraya yerleştiremedim. Gelecek adına umut verdi ama yarışlarda daha istikrarlı olması lâzım.

13) George Russell

Resim

Çaylak isim gridin açık ara en yavaş otomobilinde olmasına rağmen yeteneğindeki kanıtladı. Takım arkadaşını her tüm sıralama turlarında mağlup etti. 2018 F2 şanpiyonunu daha rekabetçi bir araçta görmek için sabırsızlanmamak elde değil.

14) Daniil Kvyat

Resim

Kariyerinde sürekli dalgalanmalar yaşayan Torpedo, nispeten istikrarlı bir sezon geçirdi. İlk yarıda Albon’u mağlup etti fakat Gasly tarafından net bir şekilde mağlup edildi. Almanya’da elde ettiği podyum onun için sezonun en özel anıydı.

15) Pierre Gasly

Resim

Sezona çok kötü başlayan Gasly, bir türlü Red Bull’a uyum sağlayamadı ve Toro Rosso’ya şutlandı. Pes etmeyen Fransız pilot, küllerinden doğdu ve Brezilya’da aldığı ikincilikle beraber sezonu formda kapattı. Bu formu sürerse tekrar Red Bull’un radarına girebilir.

16) Kevin Magnussen

Resim

Gridin en sert pilotlarından olan Magnussen için beklentiden uzak bir sezon oldu. Bunun en büyük sebebi de Haas’ın lastikleri çözememesiydi. Takım arkadaşından daha istikrarlıydı ama geçen seneki kadar hızlı değildi.

17) Lance Stroll

Resim

Genç Kanadalı sıralama turlarında tek kelimeyle faciaydı. Yarışlarda da vasat bir görüntü ortaya koydu. Altındaki aracın hakkını veremedi. Perez’e oranla çok daha az puan topladı. Almanya’daki dördüncülük onun için sezonun en iyi ânıydı.

18) Romain Grosjean

Resim

F1’in olay adamı, çok sayıda kazaya karıştı. Performansı yetersizdi. Lastiklerden şikayet etmekten yarışlara bile odaklanamadı. Tek olumlu hareketi araç gelişiminde takımı doğru yöne sokmasıydı.

19) Antonio Giovinazzi

Resim

Genç İtalyan sezona çok kötü başladı fakat yaz arasından sonra toparlandı ve Raikkonen’i geçmeye başladı. Aracın hak ettiğinden çok daha az puan topladı. Gelecek sene için az da olsa umut verdi.

20) Robert Kubica

Resim

Tecrübeli isim yaşadığı ralli kazasından sonra mucizevi bir geri dönüş yaptı ama eski günlerinden çok uzak bir görüntü sergiledi. Çoğunlukla son sıradaydı. Sene sonunda da F1’e veda etti.

Mert Dillice - @MertDillice

You may also like...