Serinletici Sinema Kulübü: Aladdin

Share

Çocukluğumuzun masallarını tekrar tekrar okumaktan ve izlemekten bıkmıyoruz. Fantastik bir müzikal tadındaki Aladdin ile aralık ayının bol sihirli dünyasına geçiş yapıyoruz.
Serinletici Sinema Kulübü soruyor: Üç dilek hakkınız olsaydı, ne dilerdiniz?

‘Akrobat çevikliği’
Aladdin kimilerine göre bir hırsız kimilerine göre de hınzır bir aşırıcıydı. Bir akrobat çevikliğinde oluşu bugüne kadar hayatta kalmasını sağlamıştı. Ne de olsa çocukluğundan beri yalnızdı. Kötü şartlarda bile sadık dostu maymun Abu ile birbirlerine sarılmışlar ve fırtınaları atlatmışlardı. Ve işte yeni bir fırtına kapıdaydı. Bir tesadüf eseri tanıştığı iyi kalpli kadını korumalıydı. Eğlenceli olduğu kadar korkutucu bir macera bekliyordu Aladdin ve bu gizemli kadını. Peki ama kimdi bu güzel kadın?

ALADDİN 2019 ile ilgili görsel sonucu

Tanımadan güvenmişti.
Bu güzel ve gizemli kadın Prenses Jasmine’den başkası değildi. Fakat sarayın korunaklı duvarlarından dışarı çıkması yasak olduğu için gizlice çıkmış ve hizmetçisinin kimliğine bürünmüştü. Onu zor bir durumdan kurtaran bu genç adama tanımadan güvenmişti. Kuralları hiçe saymak ikisinin de ortak noktasıydı. Bir prenses ve bir serseri(!) başka türlü nasıl bir araya gelecekti ki? Haliyle prenses sarayına döndü, Aladdin de kendi harabesinde hayallere gömüldü.

aladdin and genie 2019 ile ilgili görsel sonucu

Dikkatini çekmişti.
Aladdin, adının Dalia olduğunu sandığı Prenses Jasmine’e ulaşmak için türlü hileye başvurarak saraya girmenin yolunu bulur. Hatta görmeyi ümit ettiği güzel kadını da görür. Fakat sonrasında saray muhafızları tarafından yakalanır. Çünkü kralın veziri Jafar’ın dikkatini çekmişti. Jafar uzun yıllardır sihirli bir lambanın peşindeydi. Mağara büyülü bir yaratığın himayesindeydi buraya adım atacak kişinin kalbi temiz olmalıydı. Bunun yanında bir hırsızın yeteneğine sahip birisi olmalıydı. Jafar için Aladdin bu iş için biçilmiş kaftandı.

ALADDİN 2019 ile ilgili görsel sonucu

‘Prens olmak istiyorum!’
Aladdin mağaraya girdiğinde başına geleceklerden habersizdi. Sadık dostu Abu ile kendisini sonsuz bir altın ganimetinin içinde bulmuşlardı. Fakat almaları gereken tek şey bir lambaydı. Lambayı bulduğunda mağara birden alevlerin yuttuğu bir yer haline gelmişti. Daha da önemlisi lambanın içinden çıkan cin ona dileğini sormaya başlamıştı. Aladdin de krizi fırsata çevirerek bu mağaradan kurtulmayı dilemişti. Sonrasında lambanın sihirli olduğunu ve Cin’in onun dileklerini gerçekleştireceğini anladığında aklına ilk gelen şey bir prens olmak olmuştu. Çünkü ancak bir prens prenses ile evlenebilirdi.

aladdin genie ile ilgili görsel sonucu

Yansıma ve yanılsama…
Cin, lambanın bu seferki sahibinin diğerlerinden çok farklı biri olduğunu anlamıştı. Dolayısıyla ona bir nasihatte bulunmuştu: Sakın değişme! Parayı ve gücü bulan insanların nasıl bambaşka kişilere dönüştüğünü görmüştü binlerce yıl boyunca. Aladdin’den tek isteği bu rüyaya kendini fazlaca kaptırmamasıydı. Sihir bir yanılsamaydı, insanlara görmek istediklerini gösterirdi; fakat gerçekler aynadaki yansımada saklıydı.

aladdin and genie 2019 ile ilgili görsel sonucu

Ünlü bir hırsızdı ne de olsa.
Aladdin, Cin’in sihriyle zengin ve gösterişli Prens Ali’ye dönüşmüştü. Prenses Jasmine’in kalbini çalmayı umuyordu. Fakat umduğunu bulamadı; çünkü gösterişten ziyade sadece sevgiyle ilgileniyordu Jasmine. Doğal olmak en güzeliyken bu denli şatafata ne gerek vardı ki? Bu güzel kadının gözünü boyayamamıştı Prens Ali. Peki Aladdin kalbini çalmayı başarabilecek miydi? Ne de olsa ünlü bir hırsızdı.

aladdin prince ali ile ilgili görsel sonucu

Ülkesini yönetmek istiyordu.
Kimselerin duymadığı Ababwa ülkesinin asil, zengin ve yakışıklı prensi Ali, dillere destan bir giriş yapmıştı Prenses Jasmine’in ülkesine. Sultan bu durumdan bir hayli hoşnuttu, fakat Jasmine için bir dizi gereksiz olaydı bütün bunlar. O evlenmek değil ülkesini yönetmek istiyordu. Sırf kadın olduğu için onu görmezden gelen tüm kuralları bir bir yıkmak istiyordu. Tüm bunları isterken bir de istemediği bir şey oldu: Ona tüm dünyayı sunan birisine aşık oldu. Bu kişi Prens Ali değil Aladdin idi.

aladdin prince ali dance ile ilgili görsel sonucu

‘Kalpten gelen iyilik’
Aladdin Prenses Jasmine’in kalbini kazanmanın peşindeyken, Jafar da sihirli lambaya ulaşmanın peşindeydi. Ve Jabar’ın istediği oldu, lambanın sahibi değişti. Fakat Jabar’ın en güçlü olma telaşı ve kalbindeki kötülük onu kendi talihsiz sonuna yaklaştırdı. Pek çok kişinin hayatı kurtuldu Aladdin sayesinde. Jasmine en başından beri biliyordu, gerçek zenginlik kalpteki iyilikti.

one jump ahead aladdin 2019 ile ilgili görsel sonucu

İyi seyirler…

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...