Yaratıcı insanlar neden daha fazla kabus görür?

Share

Korkunç kabusların güzel bir durumun işareti olabilir: Kanada’da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre kabus gören kişiler, görmeyenlere kıyasla daha yaratıcı insanlar olabilir.

Araştırmacılar kabus gören kişilere ve mutlu rüyalar gören kişilere duygusal tepki alınabilecek kelimeleri sunarak, onların ilk aklına getirdiği kelimeleri söylemelerini istedi.

Kabus görmeden uyuyan kişilerin tahmin edilebilir cevap verdikleri gözleniyor: “mutlu”ya cevap olarak “neşe”, “kızgın”a cevap olarak “sinirli”nin seçilmesi gibi.

Fakat haftada 2 kez bu korkunç rüyaları gören kişilerin, daha yaratıcı bağlantılar belirledikleri gözleniyor.

Hôpital du Sacré-Coeur de Montréal’de Kabus&Rüya araştırmaları yapan ekipten Dr. Michelle Carr’a göre “sinirli” gibi kelime seçimlerine karşılık olarak “kırmızı” ya da “yüz” gibi cevaplar verebiliyorlar. “Zihinleri düşünmenin basit düşünme kalıplarını uymamakta.”

Bu konvansiyonel düşünme süreçlerinden çıkan sonuçlardan farklı, mantıksal seçimler yaptıklarını gösteriyor. Yani yaratıcılığın açık bir sembolü.

Ä°lgili resim

Uyanıkken yaşanan yaratıcılık ile uykuda yaşanan kabuslar arasındaki bağlantı yüksek duyarlılıkla açıklanabilir.

Yaratıcı kişiler olayları daha derin bir seviyede deneyimlerler. Bu kişiler duyu ve duygularına uygun olacak şekilde, düşünce ve kendilerini ifade şekillerini alışılagelen durumlardan farklı yapabilirler.

Sonuç? Uykulu olduğunda bu yapı canlı, yoğun ve yaratıcı rüyalara sebep olur.

Canlı rüyalar her zaman kötü olacak diye bir şey yok: Fakat eğer stresli ver gerginsen, negatif bir dönüş olabilir. Bu da kabuslara yol açar.

psychologies.com.tr

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...