Saudi Aramco, Apple’ın en değerli şirket unvanını yok etti

Share

Dünyanın en değerli şirketi sıralamasında uzun zamandır tepede olan teknoloji devi Apple, tahtını kaptırdı. Apple’ı geride bırakan şirket ise sürpriz sayılmayacak bir sektörden geldi. Yeni liderin başarısının kalıcılığı ise henüz soru işaretleriyle dolu.

Geçtiğimiz Perşembe günü halka arzı gerçekleşen ve dün Suudi borsasında işlem görmeye başlayan petrol şirketi Saudi Aramco, beklenenin üstünde ilgi görüyor. Şirket değeri hisse başına yüzde 10 artarak, dünyanın en değerli şirketi sıralamasında Apple’ı geçerek birincilik koltuğuna oturdu.

Suudi Arabistan merkezli Saudi Aramco, halka arzından sonra borsada işlem görmeye başladığı andan itibaren iki gün üst üste hisselerini yüzde 10 artırarak 38,7 riyal (10,32 dolar) hisse değerine ulaştı. Bu artışla beraber şirketin değeri 2 trilyon dolar değerine ulaşan ilk şirket olmayı başardı. 1,2 trilyon dolar değeriyle Apple, ikinci sıraya gerilemiş oldu.

dünyanın en değerli şirketi apple saudi aramco

Saudi Aramco, halka arz edildikten sonra 300 milyar dolar gelir elde etti. Halka arzı yöneten Samba Capital şirketi, hissedarlarının yüzde 97’sinin ülke içinden olduğunu açıkladı. 2016 yılında kısmi özelleştirmeye giden petrol şirketi, 3 yıl içinde 2 trilyon dolar değerine ulaşmış oldu. Saudi Aramco şirketi Arabistan’ın en büyük ham petrol ihracatçısı olmasına rağmen analistler, şirket değerinin düşeceğini düşünüyorlar. Bu düşüncenin sebebiyse şirket değerinin beklenmedik şekilde yükselmesi ve dünya genelindeki petrol fiyatlarının düşmesi olarak yorumlanıyor.

https://shiftdelete.net/dunyanin-en-degerli-sirketi-artik-apple-degil

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...