Kanaldaki Kadın – Maj Sjöwall, Per Wahlöö

Share

Modern Polisiye türünde kitaplar okumaktan hoşlanıyorsanız seveceğinizi düşündüğüm bir seri ile karşınızdayım. Martin Beck Serisi.

Bu seri 1960-1970’lı yıllarda yazılmış; birçok polisiye yazarına ilham olmuş bir seri. Edgar Allen Poe Ödülü ve İsveç Akademisi Ödüllü olan bu seriyi okuduğunuzda kendinizi Martin Beck ile olayların içinde bulacaksınız.

Kanal çalışması yapılan Boren’de kepçe balçıkları suyun yüzüne çıkarıyordu. Fakat bu kepçede balçık dışında başka bir şey daha vardı. Çıplak bir kadın cesedi…

Bu kadın kimdir? Cesedi neden buradadır? Nasıl öldürülmüştür? gibi kafalarda oluşan binlerce soru. Martin Beck için ise kadının kim olduğunu bulmadan bu esrarengiz cinayetin çözülmesi imkansızdır. Tüyler ürperten bu cinayeti adım adım Martin Beck ile çözmeye hazır mısınız?

“Birçok suç başlangıçta esrarengizdir.”

Martin Beck , polis olarak çalışan ve mesleğinde ilerlemiş biridir. Özellikle de vakaların çözümünde kendini kanıtlayan Martin Beck’e esrarengiz görev verildiğinde bunun için kollarını sıvar.

“Martin Beck kendine çeki düzen verdi. “Unutma, bir polisin sahip olabileceği en önemli erdemlerden üçüne sahipsin.” diye düşündü.”İnatçısın, mantıklısın ve tümüyle sakinsin. Duruşunu değiştirmiyorsun ve hangi dava olursa olsun, profesyonel davranıyorsun. Tiksinç , iğrenç ve canavarca gibi kelimeler ancak gazetelere yaraşır, sana değil.”

Martin Beck kendini bu cümlelerle anlatıyor. Gerçekten de okurken bu özellikleri hissettim. Kafasındaki planlara göre ilerleyen sakin biri. Hatta bu sakinliği ile kendini kanıtlıyor bana göre. Cinayeti emin adımlarla çözmeye çalışan pes etmesi gerekirken kendini vakaya adayan katili bulmak elinden geleni yapan biri Martin Beck.

Ben okurken bütün ipuçlarını bir araya getiren ve onlardan bir sonuç elde etmeye çalışan Martin Beck’e hayran kaldım. Kitap, size yaşanacak bir sonraki olayın ne olacağını merak ettirerek okutuyor. Ben elimden bırakamadım.

Kitabın içinde argo kelimelerin bulunduğunu söylemem gerekiyor. Bu durumdan rahatsız oluyorsanız ona göre okumanızı tavsiye ederim.

Macerayı, bir de İsveç’in kanallarında, sokaklarında yaşamak istiyorsanız bu kitabı kesinlikle tavsiye ederim. Serinin diğer kitaplarını da mutlaka okuyacağım.

“Er ya da geç mutlaka şans açılır.”

“Kara kara düşünmek insanı güçten düşürür.”

“Her zaman şükredilecek bir şey vardı.”

Fulden Ufacık

İstanbul Üniversitesi’nde işletme eğitimi gören Fulden, okuduğu kitaplar ile kitap sevgisi aşılamayı amaçlıyor. Onun istediği hayatınızdaki dertlerden beş dakika bile olsa uzaklaşıp başka dünyalara yelken açmanızı sağlamak.

You may also like...