‘Ama’ sözlükteki en kötü söz!

Share

‘Ama’ ile devam eden cümleler kötü bir şeylerin habercisi. Yıllar içinde duyduklarımız, gördüklerimiz ve yaşadıklarımız gösterdi ki ortada bir ‘ama’ var ise arkanıza bakmadan kaçın.

Türk Dil Kurumu ‘ama’ bağlacını çelişkili ve tutarsız iki cümleyi birbirine bağlamaya yarayan bir söz olarak tanımlıyor. Kelimenin uğursuzluğu da zaten buradan geliyor.

Genelde cümlelerin ilk yarısı gayet tutarlı olsa da ikinci yarısından itibaren bir uğursuzluk rüzgarı esmeye başlıyor. Koşa koşa yatağın altına da saklansanız bu fırtınadan kaçış yok. Bir defa ortaya atıldı ‘ama’ kelimesi.

En temel örnekleri Yeşilçam filmlerinde atıldı bu cümlelerin. “Seni seviyorum ama biz ayrı dünyaların insanlarıyız.” gibi kalıplaşmış fikirler ortaya atıldı ve zihnimize yerleşti. Yeşilçam filmleri mutlu fantastik sonlar ile nihayete erse de, zengin kız ile fakir çocuk kavuşsa da, gerçek hayatta pek bir örneğini göremiyoruz bu mutlu sahnelerin.

Yalnızca kalpler kırılmıyor ‘ama’ sözcüğü ile. Kariyer planları, geleceğe dair umutlar, pozitif fikirler, yaratıcı eylemler de yok oluyor. Çünkü biliyoruz ki ama demek yeterli değil demek. O kadar da iyi değilsin demek.

Üzerinde bu kadar çok düşünmeye sevk etmeyecek tek heceli bir söz fakat aslında büyük ve derin anlamlar barındırıyor içten içe. 21. yüzyıl insanları olduğumuzdan ne yazık ki olumlu bir şey ile düşünemez olduk ‘ama’ kelimesini.

Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse bu sözcüğün de hayatımızın gidişatını da değiştirmek için bir şeyler yapmalıyız. İlk olarak içinde ‘ama’ olmayan cümleler kurmaya daha fazla özen göstermeli ve ‘ama’ ile birleşen negatif cümlelerin (ve kişilerin) bizi etkilemesine izin vermemeliyiz.

Bugünden itibaren denemeye başlayın, hayatınıza pozitif bir katkısı olduğunu göreceksiniz.

Tavsiye: How I Met Your Mother dizisinin ana karakterlerinden Robin’in ‘but umm‘ sahnesini izleyerek ‘ama’ sözcüğü ile dalga geçmeye başlayabilirsiniz:

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...