Serinletici Sinema Kulübü: Dumbo

Share

Serinletici Sinema Kulübü‘nde bu hafta muhteşem bir azim hikayesi izleyeceksiniz. 1941 yılından günümüze miras kalan filmlerden biri olan Dumbo, hayatlarınıza ve hayallerinize ilham olacak.

Yavru fil Dumbo.
Sirkte çalışan fil Jumbo, leyleklerin ona bir bebek getirmesini istiyordu. Zaman zaman hayal kırıklığına uğrasa da Jumbo’nun da yüzünün gülme zamanı gelmişti. Artık Jumbo anne fil olmuştu. Leylekler ona minik bir fil yavrusu getirmişti. Yavrunun adı Jumbo Junier olacaktı. Fakat kulaklarının normalin üstünde büyüklüğü diğer fillerin dikkatinden kaçmamıştı. Yavru fil ile alay etmişlerdi ve ona Dumbo ismini takmışlardı. Dumbo ise annesinin yanında çok mutluydu, kötülüklerden habersizdi. Henüz masum bir yavruydu.

dumbo wallpaper ile ilgili görsel sonucu

O bir anneydi…
Anne fil Jumbo sirk gösterisi sırasında insanların yavrusu Dumbo ile dalga geçtiğini ve ona eziyet ettiklerini görünce dayanamadı. İnsanoğluna tepkisini gösterdi; neticede o bir anneydi. İnsanlar ise bunun üzerine Jumbo’yu tehlikeli ilan edip onu prangalarla bir hücreye hapsettiler. Jumbo ve minik Dumbo ayrı düşmüştü. Dumbo soğuk, zalim ve kalpsiz bir dünyada yapayalnız kalmıştı. Yine insanoğlunun acımasızlığı kazanmıştı.

dumbo 1941 cry ile ilgili görsel sonucu

U-c-u-b-e!
Jumbo’nun hücreye hapsedilmesi yüzünden sirkteki diğer filler Dumbo’yu suçluyorlardı. Dumbo’ya bir u-c-u-b-e gözüyle bakan filler, Jumbo’nun ona duyduğu anne sevgisi yüzünden başına bu belaların açıldığını düşünüyorlardı. Ne de olsa ‘o’ diğer fillerden farklıydı. Dumbo’da bir bozukluk vardı. Ve hiçbir toplum kendisinden farklı olanı kabul etmek istemezdi. Dumbo da kulaklarının büyüklüğü nedeniyle farklıydı ve bir nevi kusurluydu.

dumbo elephants ile ilgili görsel sonucu

Utanç. Ayıp. Suç. Delilik.
Dumbo’nun utancı fillerin ayıbıydı ve minik fili asla kabullenmeyeceklerdi. Onun gibi koca kulaklı bir filin kendi onurlu ve asil türlerini küçük düşürmesini hazmedemezlerdi. Dumbo adeta sirkin alay konusu olmuştu. Yalnız kalan Dumbo’nun savunucusu ve dert ortağı küçük bir fare oluvermişti. Diğer fillerin Dumbo’yu aşağılaması kabul edilebilecek bir şey değildi. Herkesin dışladığı bu fil aslında masum bir yavruydu. Dahası büyük kulaklı olması kimsenin suçu değildi. O yüzden de Dumbo’ya yardım edecek ve annesini hapisten kurtarmasını sağlayacaktı. Çünkü annesi ne deliydi ne de tehlikeli. Sadece kalbi kırıktı ve insanların kötülüğünden nasibini almıştı.

Ä°lgili resim

Gizli yetenek…
Farenin yardımıyla ortaya Muhteşem Dumbo çıktı. Sıradan değil olağanüstü bir fikir bulmuşlardı. Fikirden ziyade Dumbo’nun yeteneğini keşfetmişlerdi. Dumbo’nun üstün yeteneği uçabilmesiydi. Evet, Dumbo gerçekten uçuyordu. Herkesin alay ettiği kocaman kulakları sayesinde Dumbo uçmayı öğrenmişti. Dahası bu yeteneğini annesini kurtarmak için kullanacaktı. Ama öncesinde bu eşsiz gücü herkesin önünde kullanmalıydı.

dumbo 1941 fly ile ilgili görsel sonucu

Kusurlar ve yetenekler.
Dumbo’nun kendini keşfetmesi uzun sürmüştü belki ama bu mucizevi yeteneği sayesinde bütün dünya onu ayakta alkışlamıştı. Dumbo ile alay edenlerin artık pek de gülecek hali kalmamıştı, çünkü Dumbo bu dünyadaki en muhteşem fildi. Kusurları ve yetenekleri ile o dünyanın en muhteşem filiydi. Dünyaya geldiğinden beri hor görüldü, aşağılandı, toplumdan dışlandı. Ama bu onu durdurmadı, yanında güvendiği bir dostu ve içinde keşfedilmeyi bekleyen bir yeteneği vardı.

dumbo 1941 fly ile ilgili görsel sonucu

Siz de yeteneğinizi keşfedin; fakat karakterinizden ve içinizde yaşattığınız mucizeden asla ödün vermeyin.
İyi seyirler…

Serinletici Sinema Kulübü puanı: 

Fragman:

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...