Apple, Avrupa’da sattığı iPhone’larda USB Type-C kullanmak zorunda kalabilir

Share

Avrupa Lightning portu için üzücü kararı açıkladı. Parlamento mobil cihazlarda tek tip kablo kullanılması için ilk resmi kararı aldı. İşte Lightning portunun sonunu getirecek olan Type-C kararlarıyla ilgili ilk detaylar.

Avrupa Lightning kablonun sonunu Type-C ile getiriyor

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kablosuz cihazlar hayatımızda vazgeçilmez bir parça olarak yer aldı. Dolayısıyla her birisini de şarj etmek için farklı cihazlar kullanır olduk. Günümüzde mobil cihazlarda ise ağırlıklı olarak üç farklı tipte kablonun kullanıldığını görüyoruz.

Apple modellerinde Lightning kablolar kullanılırken, Apple dışındaki tüm markalarda micro USB veya neredeyse tüm yeni cihazlarda artık onun yerini alan USB Type-C portlarına yer veriliyor.

Tabi bu çeşitlilik sonucunda ise günümüzün tüketim çılgınlığı ele alındığında da ciddi bir kablo atığı ortaya çıkıyor. İşte tam da bu noktada Avrupa Birliği, elektronik atıkların azalması için ilk adımı atıyor.

Şarj kablolarının tek tip olması gerektiğini ve böylece cihazların değiştirilme durumunda eski kabloların da kullanılabileceği için atığın azalacağını öne sürülüyor. Hafta içerisinde ise Avrupa Birliği parlamentosunda bu gerekliliğin zorunluluk olması kararı, 40 red oyuna karşılık 582 kabul oyuyla çıktı.

Konuyla ilgili olarak ilerleyen dönemde en geç Temmuz ayına kadar Avrupa Komisyonu’nun bir kanun taslağı hazırlaması gerekiyor. Bunun yanı sıra parlamento kablo ve adaptör atıklarının azaltılması için çalışmalarına devam ediyor. Bu noktada kablosuz şarj sistemlerinin verimliliğinin masaya yatırılacağından bahsediliyor.

Kullanılacak olan tek tip kablonun cinsinin ise her ne kadar resmi olarak açıklanmasa da USB Type-C olması bekleniyor. Bu noktada en büyük değişimi yaşayacak olan marka ise elbette Apple olacak. Eğer bu kararlar kanunlaşırsa, Apple’ın bu yaz çıkartacağı cihazlarda USB Type-C portu koymak zorunda kalacak.

https://shiftdelete.net/avrupa-lightning-portu-icin-kararini-acikladi

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...