Telegram CEO’su: Whatsapp güvenli değil

Share

Anlık mesajlaşma uygulaması Telegram‘ın kurucusu Pavel Durov, Amazon kurucusu ve aynı zamanda İcra Kurulu Başkanı Jeff Bezos‘un WhatsApp üzerinden hacklenmesinin ardından, WhatsApp kullanmak neden tehlikeli adlı bir blog yazısı kaleme aldı. Durov, WhatApp uçtan uca şifreleme noktasında problemlerin olduğunu söylüyor.

Durov: WhatApp uçtan uca şifreleme noktasında güvenilir değil

WhatsApp bakıldığında en popüler anlık mesajlaşma uygulaması olarak konumlandırılıyor. Yayınladığı güncellemeler ve uçtan uca şifreleme gibi özellikleriyle uygulama oldukça güvenilir hale de geliyordu. Ancak yakın zaman önce Jeff Bezos’un WhatsApp üzerinden hacklenmesi, popüler platforma olan güvenin sorgulanmasına neden oldu.

WhatsApp’a alternatif olarak da Telegram gösteriliyor. Söz konusu hacklenme durumundan sonra birçok kullanıcı alternatif anlık mesajlaşma uygulamalarına geçiş yaparken, Telegram’ın kurucusu Pavel Durov da yaşanan durumdan kaynaklı olarak WhatsApp’ın aslında güvenli olmadığını, kullanmanın kullanıcı bilgilerinin sızdırılması ya da hacklenmesine neden olacağını söyleyen bir yazı yazdı.

Yaşanan olayın ardından, üst düzey konumda bulunan birçok kişinin telefonundan WhatsApp’ı silmesi önerisini sunduğunun altını çizen Durov, Facebook’un Jeff Bezos’un WhatsApp üzerinden hacklenmesi olayının suçunu, iOS işletim sistemine attığını ancak aynı problemin ve açığın direkt WhatsApp’ta bulunan ‘’uçtan uca şifreleme’’ ile ilgili olduğunu söylüyor. Yani kullanıcıların aslında güvenli olduğunu düşündüğü için girdiği WhatsApp’ın güvenli olmadığını, hatta güvenlik açıklarından dolayı verilerinin başkalarının eline geçmesi açısından tehlikeli olabileceğini iddia ediyor.

WhatsApp alternatifi Telegram

Şüphesiz WhatsApp alternatifi Telegram kurucusu Pavel Durov, uygulamasının en büyük rakibi WhatsApp sistemi için bunları söylediğinde pek objektif gelmiyor olabilir ancak Durov, kanıtlar ile konuştuğunu, daha önce de güvenlik açıklarını paylaşan popüler platformun güvenilir olmadığını söylüyor. WhatsApp 2019’da 7’sinin kritik olduğu söylenen 12 güvenlik açığını ile gündeme gelmişti. Pavel Durov, kullanıcıların beklentileri eğer güvenlikse Telegram kullanmamaları için hiçbir engel yok diyor.

https://shiftdelete.net/telegram-kurucusundan-ilginc-whatsapp-cagrisi

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...