Sen Çözemezsen Kant Çözer – Marie Robert

Share

Felsefe sizin için ne demek? Bir çok kişiye göre felsefe, cevaplar yerine soruların peşinden gitmiş bir bilim olarak biliniyor. Aslında hayatımızın bir parçası olabilir. Nasıl mı? Gelin bunun cevabını Sen Çözemezsen Kant Çözer kitabında ele alalım.

Hayatımızda bir çok sorunla baş başa kaldığımızda ne yapacağımızı yaşanılan sorunla nasıl başa çıkacağımızı bilemeyiz. Peki bu sorunlarla filozoflar nasıl başa çıkardı? İşte bu kitapta size filozofların günlük hayatta yaşanılan bazı sorunlarla nasıl başa çıkacaklarını onların felsefesiyle anlatıyor Marie Robert.

Her sorun için ayrı ayrı bölümlere ayırarak okuyucuya aktarmış.

Kitapta ilk başta günlük sorunları hikayeleştirilerek okuyucuya aktarılır. Sorunun çözümü için düşünürken bir sonraki sayfada Peki Filozof (Her bir sorun için başka filozoftan bahsedilir) Olsa Tüm Bunlara Ne Derdi? bölümüyle filozofun felsefesi ile yaşanılan sorun irdelenir. Bu sayede günlük hayatınıza başka yönlerle bakmanız sağlanır. Felsefe ve günlük hayat iç içe birleşerek okuyucuya sunulmuş olur. Daha sonra sayfada filozofun hayatı en sonunda da onun bir eserinden bahsederek Yetiş Felsefe ile konunun özeti gibi aforizmalar bulunmaktır.

Felsefe’nin anlaşılmaz bir bilim dalı olmaktan çıkarıp onu günlük hayatımıza aktarmaya hazır mısınız? Aslında felsefe hayatın içinde bulunan sorulara yönelir. Ve hayatın içinde olan felsefeyi kendi hayatımızdaki sorunlara aktardığımızda yaşamın karmaşıklığı azalacaktır.

Kitabı keyifle okudum. Kitapta bahsedilen filozofların düşüncelerini anlayarak aslında çoğu kişinin uzak durduğu felsefenin günlük hayatımızla iç içe olduğunun kanıtı niteliğinde bu kitap.

Eğer felsefe kitaplarını anlamamaktan korkuyorsanız ya da felsefe türünde yazılmış kitapları okumak istiyorsanız ama nasıl başlayacağınızı bilmemiyorsanız bu kitap ile felsefenin engin denizine yapacağınız yolculuğa adım atabilirsiniz.

“Bilgeliğe kendini tanımakla erişilir. Kınanacak hiçbir şey yok, yalnızca kim olduğumuzu ve nereye gittiğimizi bilmemiz, kendimizi dinlemeyi öğrenmemiz gerekir.”

“En küçük düşürücü ve yıkıcı olanları da dahil hayatın her anı kendimizi tanıma yolunda yeni bir aşamadır.”

“Mutlu olmak için en büyük anahtar sürekli inşa halinde olan deneyimdir. Yalnızca yaşayarak, harekete geçerek ve bocalayarak kendi mizacımızı keşfedebilir ve aklımızı iyi kullanabiliriz.”

“Öğretilen değerleri uygulamaktansa kendi değerlerini kurmak ve içgüdülerini dinlemek önemlidir.”

“Korkularımızın, alışkanlıklarımızın, kendi alanımızın ötesine geçme azmimiz sayesinde içimizdeki yaşama kudretini serbest bırakırız. Ancak bu şekilde varoluşun hazzını yoğunlaştırabilir ve bizi zayıflatan her şeyi terk edebiliriz.”

“Mutlu olmamızı engelleyen kendi korkularımızdır. Fakat çoğunlukla bu korkularımızın bir temeli yoktur.”

“Mutluluk, etrafımızdaki basit şeylere odaklanmak, onlara değer vermek ve var olmaktan zevk alabilmeyi bilmektir.”

“Dikkatimizi odakladığımızda aslında fark etmemeyi tercih edeceğimiz şeylere karşı da gözümüz açılır.”

“Şimdiki zaman bizi korkutmamalı çünkü hayatımızı burada yaşıyoruz.”

“Yalnızca anlamsız şeyler üzerine düşünerek yaşamımızın manasını kaybediyoruz.”

“Çaba zahmetlidir fakat mutluluğa erişmemizi sağlar, onun sayesinde kendimizi aşarız.”

Fulden Ufacık

İstanbul Üniversitesi’nde işletme eğitimi gören Fulden, okuduğu kitaplar ile kitap sevgisi aşılamayı amaçlıyor. Onun istediği hayatınızdaki dertlerden beş dakika bile olsa uzaklaşıp başka dünyalara yelken açmanızı sağlamak.

You may also like...