KKTC’nin yerli otomobili Günsel tanıtıldı

Share

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, elektrikli araçların önemi de gittikçe artıyor. Çevreye duyarlı araçların yaygınlaşması, Dünya açısından da oldukça önemli. Bu kapsamda daha önce yerli otomobilimiz TOGG tanıtılmıştı. Şimdi de, bugün gerçekleştirilen bir etkinlikle birlikte KKTC yerli otomobili Günsel tanıtıldı.

Yüzde 100 elektrikli olarak gelen araç, özellikleri ile dikkat çekiyor.

Günsel B9, ilk olarak 2016 yılında karşımıza çıkmıştı. Bugün yapılan tanıtım ile birlikte, aracın üretime başlanacağı bildirildi. 2021 yılına kadar yıllık 2 bin seri araç üretimi hedeflenirken, bu üretimin 2025 yılında yıllık 20 bine ulaşması bekleniyor. Tanıtımda, B9 modeli haricinde SUV modeli olacak J9‘un haberi de verildi. KKTC’nin ilk yerli aracı, 109 mühendisin 10 yıl süren çalışmaları sonucunda üretime hazır hale geldi.

Günsel B9, ikinci seviye otonom sürüşe hazır olarak üretilecek. Yazılım kontrolleri ile birlikte, sürüş istatistiklerine göre kullanıcıların sigorta primleri düşecek. Kurallara uyan ve trafikte daha sakin tutum sergileyen kullanıcılar daha az para ödeyecek. Bu sayede kullanıcılar, trafik kurallarına uymak için teşvik edilecek.

Aracın motor gücü ise 187 beygir. 140 kilowatt güç sağlayan bu motor ile 350 kilometre sürüş menzili sağlanmış durumda. 8 saniyede 100 kilometreye ulaşan aracın maksimum hızı ise saatte 170 kilometre olarak belirtildi. 4 kişilik bir araba olan Günsel B9, toplamda 10.936 parçadan oluşuyor. Aracın içerisindeki ekranlar ise tamamen özelleştirilebilir olarak geliştirilmiş.

KKTC yerli otomobili Günsel

Aracın geliştirilmesi ve üretimi için kurulan fabrika ile birlikte, yüzde 19 olan işsizlik oranında düşme yaşanması bekleniyor. Firmanın belirttiğine göre Günsel B9, 300 bin kilometreden sonra bile pil kapasitesini yüzde 90’ın üzerinde koruyabilecek. Aracın frenleme sistemi ise rejeneratif olarak üretilmiş. Böylece araç, fren yaparken bir yandan da elektrik üretecek.

Önümüzdeki yıllarda, iki kapılı B9’un haricinde aile otomobili olarak nitelendirilen 4 kapılı J9 SUV modeli de üretilecek. Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, konuyla ilgili “Elektrikli araçlarda yeni bir jenerasyon başlatmayı planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

https://shiftdelete.net/kktc-yerli-otomobili-gunsel-tanitti

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...