İnce Memed 1 – Yaşar Kemal

Share

Toros Dağlarına doğru bir yolculuk yapmaya hazır mısınız? Çukurova’nın dili olsa da konuşsa dedirten olayların içinde olmaya hazır mısınız? İnce Memed’in yanında dağları, tepeleri, köyleri karış karış gezerek onu yaşadıklarını okumak ister misiniz?

İnce Memed serisini okumayı hep istemiştim. Sanırım zamanın gelmesini bekliyordum. Ve başladım okumaya. Okurken İnce Memed ne yaşadıysa, ne düşündüyse nereleri gezdiyse ben onunla oraları gezdim, düşündüklerini dinledim onu anlamaya çalıştım. Zor hayatlar zor yaşantılar, kederler, mutluluklar, sevgi, üzüntü…. Bu duyguların hepsini yaşadım okurken. Yaşarken kah sevineceğim bir şeyler oldu kah üzülüp elimden gelse değiştirmek için yapacağım şeyler yaşandı. Peki bu İnce Memed dillere destan olmuş, Çukurova’nın dilinden düşmeyen İnce Memed kim?

Kitap, İnce Memed’in çocukluğundan başlıyor. Beş köyün ağası olan sadece kendi çıkarları için yaşayan Abdi Ağa’nın zulmünden kurtulmak için koşuyor. Kaçıyor o hayattan. Anasını bırakıp kaçmak zorunda kalıyor çünkü Abdi Ağa onu dövüp çok çalıştırtıyor. Eziyet görmekten yorulan bir ruh ile kaçıyor ormanın içine. Kaçarken arkasına bakıyor onu takip ediyorlar mı diye, bakıyor o hayattan kurtulmak için…

O hayattan kurtulmak için karşısına çıkan evde Süleyman emmi yaşamaktadır. Onu oğlu gibi sevip ona yardım etmiştir. Tabi İnce Memed’in yaşadığını Abdi Ağa öğrenince İnce Memed’e ve anasına etmediği eziyet kalmaz.

Köylüye zulum eden onların topraklarını alan üstüne bu topraklarda onları saatlerce çalıştırıp ekinlerin 3/2’si de kendisinin olur. Çünkü o ağadır ve topraklarında onları çalıştırdığı için köylüler aslında çok şanslıdır. Kışın aç kalsalar bile ağaları onlara her zaman yardım etmek için inekleri satın alacak kadar merhametlidir (!) Tarlalarda çalışırken vücutlarına batan çalıdikenliğini ağa ne bilsin. O gelen mahsulun çoğunu almak için adamlarını yollatıp işini halletmeye bakar.

Yıllar böyle devam eder. İnce Memed genç adam olur. Sevdiği Hatçe ile evlenecektir ancak kızı sadece kendi istememektedir. Abdi’nin yeğeni de kızı ister. Ağa’nın sözünden çıkılmaz o ne derse yapılır düşüncesi ile kız onun yeğeni ile nişanlanır. Köylü bu duruma üzülür ama ellerinden bir şey gelmez. Sonunda iki aşık kaçmaya karar verir. Her şey diledikleri gibi olacakken iz sürme ustası Topal Ali yüzünden iki aşık yakalanır. Memed de Abdi’ye ve onun yeğenine silahla vurur. Yeğen ölür, Abdi yaralanır.

Her yerde İnce Memed’i ararlar. Artık İnce Memed kaçmak için dağlarda eşkiya olmak zorunda kalır. Geride ise Hatçesini ve anasını bırakarak kaçar. İnce Memed’in dillere destan serüveni artık başlamıştır.

İçinde yangınlar olsa da mert biridir. Diğer eşkiyalar tarafından adı yavaş yavaş duyulmaya başlar. Yaptıkları ile içinde bulunduğu sisteme, ağalığa karşı gelmek onun hayatının amacı olmuştur.

Yaşar Kemal, mükemmel betimlemeleri ve kaleminin ustalığı ile Toros Rüzgarını sayfaların içinden çıkarıp okuyucunun yüzüne üfler. Sistem eleştirisinin fazlaca olduğu bu kitapta 1930-1940’lı yıllardaki Tek Partili Sisteme de eleştiri yapılarak devletin o dönemdeki durumunu da okuyucuya aktarır.

Okurken sizi kendisine çekecek bir kitap İnce Memed. Okumanızı mutlaka tavsiye ederim.

“Beklemek kadar zor bir şey yok.”

“Düşünmek, tecrübenin yerini tutar. Sen, her şeyi inceden inceye düşün.”

“İnsanoğlu bu kimin içinde ne var bilinmez.”

“İşte bunu yapmamalı. İnsanlarla oynamamalı. Bir yerleri var, ince yerleri, işte oraya değmemeli.”

“İnsanları sözleriyle değil, hareketleriyle ölç.”

“Bir türkü duyulur… Gecede başka türlü, gündüzde başka türlüdür. Çocuk söylerse başka tadda, kadın söylerse… Genç söylerse başka türlü olur, yaşlı söylerse… Dağda söylerse başka, ovada, ormanda, denizde başka türlüdür. Hep ayrı ayrı taddadır. Sabahleyin başka, öğle, ikindinin, akşamleyin başkadır.”

Fulden Ufacık

İstanbul Üniversitesi’nde işletme eğitimi gören Fulden, okuduğu kitaplar ile kitap sevgisi aşılamayı amaçlıyor. Onun istediği hayatınızdaki dertlerden beş dakika bile olsa uzaklaşıp başka dünyalara yelken açmanızı sağlamak.

You may also like...