PlayStation 5 özellikleri belli oldu

Share

Geçtiğimiz günlerde Xbox Series X özellikleri açıklandı ve gözler en büyük rakibi Sony cephesine çevrilmişti. Bugün yani 18 Mart günü Türkiye saati ile 19:00’da sahneye çıkan baş sistem mimarı Mark Cerny merak edilen birçok detayı açıkladı PlayStation 5 özellikleri ile neler sunuyor?

PlayStation 5 özellikleri

Sony’nin gerçekleştirdiği yayın devam ederken sızdırılan karşılaştırma tablosu yeni konsolun özelliklerini gözler önüne serdi. Sony’nin yeni oyun konsolunun 8 çekirdek ve 16 iş parçacığından oluşan AMD Zen 2 mimarisinden güç aldığını daha önce biliyorduk. İşlemcinin 3.5 GHz’e kadar çıkabildiği netlik kazandı.

825 GB kapasiteye sahip bir SSD kullanıcılara sunulacak. Neden 512 GB veya 1 TB değil? Sony’nin ilk etapta garip gelen bu depolama kapasiteyi seçmesinin önemli bir sebebi var: 12 kanallı arabirim için en uygun kapasite bu.

10,28 TFLOPs işlem gücüne sahip

Konsolun en çok merak edilen özelliği, grafik biriminin işlem gücüydü. AMD RDNA 2 GPU’nun özelleştirilmiş sürümü, 2.23 GHz seviyesine ulaşan 36 bilgi işlem birimine sahip ve toplamda 10.28 TFLOPs güç sunuyor. Sony tarafından yapılan açıklamada oyunların gerekmediğinde tüm güçten yararlanmayacağı ve böylece daha verimli bir konsolun ortaya çıkacağı belirtildi.

NVMe SSD slotuna ev sahipliği yapan konsol, aşağıda detaylarını açıkladığımız sebep için USB disk desteğine sahip. Bu PlayStation 4’te olan bir özellikti. Optik sürücü konusunda ise 4K UHD Blu-ray tercih edildi.

PS5 – Herkes için ses startejisini izliyor

Herkes için ses sloganı ile yola çıkan Sony, PlayStation 5’de en iyi ses deneyimini sunabilmek için yüzlerce çözümü ve bunların devreye soktuğu yüzlerce faktörü incelediğini belirtiyor. Bu çalışmalar sonucunda TEMPEST 3D Audio Tech yani üç boyutlu ses teknolojisi geliştirildi.

Geliştirilen çözüm PS4 üzerinde test edildiğinde bile oldukça iyi bir deneyim elde edildiği, PlayStation 5’in kullanıcılara ses konusunda benzersiz bir deneyim sunacağı vurgulanıyor. Tabi, bunun ne seviyede olduğunu deneyimlemeden görmek pek mümkün değil.

Sony PlayStation 5 özellikleri belli oldu! İşte yenilikler - ShiftDelete.Net

PlayStation 5 – Geriye uyumluluk

PlayStation 5 ile geriye uyumluluk konusunda en iyi deneyimi sunmayı hedefleyen Sony, PlayStation 4 ve 4 Pro için destek sunuyor.

PlayStation’lar geliştikçe, oyun geliştiricilerin oyunlara adapte olma süresininde kısaldığını belirten Cerny, PlayStation 5 ile birlikte bu sürenin 1 ay seviyesine kadar ineceğini açıkladı.

Özellikle PlayStation 4 modelinde bekleme süresini minimum seviyeye indirmek isteyen oyuncuların büyük bir bölümü cihazlarına SSD taktı. Bu konuda kullanıcılardan yoğun talep aldığını belirten Sony, PS5’in SSD depolama çözümü ile geleceğini doğruladı.

Standart bir diskte 1 GB’lık dosyanın yüklenmesi yaklaşık 20 saniye sürerken, PlayStation 5, 2 GB’lık bir dosyayı neredeyse saniyenin dörtte biri sürede yükleyebilecek. Ayrıca, 5 GB/s okuma hızına ulaşması hedefleniyor. Bu sayede önceki konsollara göre oyunlar çok daha hızlı yüklenecek.

Herhangi bir yama geldiğinde bunun yüklenmesi de epey zaman alıyordu. Bu konuda da çalışmalar yapıldığı ve güncellemelerin bekleme sürelerinin olumsuz etkisinin minimum seviyeye indirildiği belirtiliyor.

Bunun yanı sıra dosyaların RAM’den okunması performansı oldukça artırıyor. 16 GB GDDR6 bellek sayesinde PlayStation 5’de haritalar arası geçiş vb. konularda uzun süre beklemeye gerek kalmayacak.

Tabi, donanımı çok daha üst noktalara çıkarmak mümkün olsa da bu maliyeti oldukça yükseltiyor. Bunun farkında olduğunu ve oyuncuların alışkanlıklarını, kullanım şekillerini detaylı bir şekilde analiz ettiğini belirten Sony, 5 GB/s okuma hızının yeterli olacağını gördüklerini belirtiyor.

KRAKEN olarak adlandırılan yeni sıkıştırma formatı, 22 GB büyüklüğündeki bir dosyanın 4 saniye gibi bir sürede erişilmesini mümkün kılıyor. Ayrıca, özelleştirilen depolama kontrolcüsü ile dar boğazların önüne geçiliyor.

Geniş bir oyun kütüphanesine sahip olan kullanıcılar için depolama alanı yetersiz kalacak. Bu kapsamda kullanıcıların harici bir diskten oyunları yüklemesi mümkün. Tabi, standart bir harici disk oyunların yüklenme süresinde ciddi bir düşüşe neden olacaktır.

Sony PlayStation 5 özellikleri belli oldu! İşte yenilikler - ShiftDelete.Net

SSD’ler konusunda çalışmaların devam ettiğini belirten Ceryn, biz açıklayana kadar söylentilere kulak vermeyin diyerek işlemci konusuna geçiş yaptı.

En büyük önceliklerden birisinin de geriye uyumluluk yani PlayStation 4 oyunlarının desteklenmesi olduğunu belirten Ceryn bu konuda AMD ile yoğun bir çalışma gerçekleştirildiğini vurguladı. PS5 hali hazırda piyasada olan PS4’e kıyasla yüzde 62 daha fazla transistöre sahip.

https://shiftdelete.net/playstation-5-ozellikleri-belli-oldu

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...