Alışkanlıkların Gücü – Charles Duhigg

Share

Bir gününüzü gözden geçirmenizi istiyorum. Daha sonra da bir haftanızı gözden geçirmenizi istiyorum.Alışkanlık haline gelen durumlarınız neler her gün tekrarlanan olaylarınız nedir? Bu alışkanlıklarınızdan memnun musunuz? Yoksa hayatınızı olumsuz mu etkiliyor?

Eğer olumsuz etkileniyorsa alışkanlıklarınızı değiştirmeye ne dersiniz?

Yapılan araştırmalara göre bir kişi hafızasını kaybetse bile alışkanlıklara devam ediyormuş. Bu alışkanlıklarını neden yaptığını bilmese bile yapmaya devam ediyormuş. Hayatımızın bu kadar önemli bir yerinde olan alışkanlıklarımızı nasıl kontrol edebiliriz?

“Bir alışkanlık, işaret-rutin-ödül döngüsü üzerine oturmaktadır. Ödüle duyan arzu, döngünün sürekli işler hale gelmesine ve bir davranış kalıbı ortaya çıkmasına yol açar.”

Bir işareti bekleriz ve o işaret geldiğinde hemen rutin davranışa geçeriz. Bu rutin davranıştan sonra gelecek ödülü biliriz ve mutlu oluruz. Peki bu alışkanlıklarımızdan memnun değilsek ?

Bunun için önerilen şey ise olumsuz olarak gördüğünüz alışkanlığınız yerine o alışkanlık yerine başka bir alışkanlık koymanız. Örneğin çok fazla televizyon izliyorsanız televizyon izlemek yerine kitap okuyabilirsiniz. Beyin bazı davranışlarımız için karar verme mekanizmasını sürdürmez, bazı yaptığımız şeyleri alışkanlık olarak bilinçsizce yaparız. Bu yüzden bilinçsizce yapılan alışkanlıkları olumlu alışkanlıklara dönüştürmeyi hedeflemeliyiz.

Şirketler açısından alışkanlıklar bölümü benim ilgimi çekti. belki ben işletme okuduğum içindir ama okurken sizi ve yaptıklarınızı düşündüreceğine eminim.

“Krizlerin şöyle bir avantajı vardır; Her şey üstümüze gelirken olanları düzeltmeye ve daha öncesinde kabul edilemez bulduğumuz alışkanlıklarımızı değiştirmeye daha meyilli oluruz.”

Alışkanlıklarımızın tüketimize, sosyal gruplarımıza, beklentilerimize ön ayak olduğunu fark edeceksiniz bu kitapta. Alışkanlıklarımıza kader olarak bakmak yerine sevmediğimiz alışkanlıklarımızı değiştirebileceğimizi bilmeliyiz. Değişime duyduğumuz inancı alışkanlığa dönüştürürsek değişim kaçılmaz olacaktır ve yeni hayatınıza seveceğiniz alışkanlıklar ile başlamanızı sağlayacaktır. Mutlaka okumalısınız.

Fulden Ufacık

İstanbul Üniversitesi’nde işletme eğitimi gören Fulden, okuduğu kitaplar ile kitap sevgisi aşılamayı amaçlıyor. Onun istediği hayatınızdaki dertlerden beş dakika bile olsa uzaklaşıp başka dünyalara yelken açmanızı sağlamak.

You may also like...