Eski ve yeni bir hobi: Yazım Kuralları

Share

Merak ederek aldığınız kitaba başladınız. Sayfaları çeviriyorsunuz her sayfada ayrı bir hata! Da / de bağlacının yazılışından ‘şey’ sözcüğünün her defasında bitişik yazılmasına kadar pek çok sinir bozucu hata ile karşılaşıyorsunuz. Oysaki siz bu kitabı para vererek satın aldınız ve birileri de bu kitabı hayata geçirirken para kazandı. Ama aldıkları paranın karşılığını pek de hak etmemiş gibiler değil mi?

Sosyal medyada severek takip ettiğimiz kişiler de ne yazık ki bu ilgiyi pek de hak etmiyorlar. Çünkü hak etmenin ‘haketmek’, fark etmenin ‘farketmek’ olduğunu zannediyorlar hâlâ. Bir yandan da İngilizce kelimeler/deyimler sıkıştırıyorlar cümlelerinin arasına. Ne de olsa günlük yaşamda İngilizce kelimeler kullanmak sizi olduğunuzdan daha bilgili ve ilginç hâle getirir, değil mi?

Değil ne yazık ki…

Aslında bu durum sizi önemseyerek takip eden, özenilesi hayatınızı izleyen kişiler için bir hayli can sıkıcı. Size göre dünyanın sonu gelmedi belki yazım yanlışı yaptığınız için, ama 50 tane fotoğraf filtresi deneyen birinin yazım kurallarını öğrenmek için zaman ayırmaması büyük bir özensizlik göstergesi. İlkokuldan beri her yıl öğrendiğimiz bilgileri bir hayat tarzı hâline getirmek bu kadar zor olmamalı.

Eminiz sizin de bu aralar karantina dolayısıyla evde canınız sıkılıyordur. Kendinize bir iyilik yapın ve bu süreci bir ‘doğru yazım canavarı’ olarak tamamlayın.

Kendinize küçük hobiler edinin: Okuyun, yazın, öğrenin.

Öğrenmek için: TDK

İlginizi çekebilecek bir başka yazı: Okuyan kişiyi çıldırtan 10 yazım yanlışı

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...