iOS 13.5, coronavirus önlemleriyle geliyor

Share

Apple ve Google ortaklığında geliştirilen COVID-19 temas bildirimi özelliği, iOS 13.5 güncellemesiyle birlikte kullanıma sunulabilir. Beta sürümün yayınlanmasıyla birlikte test süreci resmen başladı.

10 Nisan’da koronavirüsün yayılımını azaltmak için Google ile işbirliği yaptığını duyuran Apple, bu ortaklık kapsamında geliştirilen COVID-19 temas izleme özelliğini iOS işletim sistemine dahil etmek için test sürecini başlattı.

iOS 13.5 güncellemesiyle birlikte koronavirüslü kişilere yaklaşmanız halinde uyarılacaksınızTam Boyutta Gör
10 Nisan’da koronavirüsün yayılımını azaltmak için Google ile işbirliği yaptığını duyuran Apple, bu ortaklık kapsamında geliştirilen COVID-19 temas izleme özelliğini iOS işletim sistemine dahil etmek için test sürecini başlattı.

iOS 13.5’in geliştirici sürümünün yayınlanmasıyla birlikte, COVID-19 temas bildirimi özelliği işletim sistemine entegre ediliyor. Geliştirici hesabı (UDID) olan kullanıcıların indirebileceği güncelleme, cihaza kurulduğu takdirde COVID-19 temas bildirimi özelliği varsayılan olarak aktif ediliyor.

iOS 13.5 güncellemesiyle birlikte koronavirüslü kişilere yaklaşmanız halinde uyarılacaksınız

iOS 13.5 beta güncellemesiyle birlikte sistem arayüzüne dahil edilen COVID-19 temas bildirimi özelliği, iki aşamalı bir çalışmadan ibaret. Bu bağlamda yeni iOS güncellemesinin yanı sıra, projenin ilk fazı için de COVID-19 temas bildirimi API’sının yer aldığı geliştirici kitini içeren Xcode 11.5 beta 1 güncellemesi yayınlandı. Aşağıdaki bağlantıyı ziyaret ederek, API ile ilgili paylaşılan dokümanı inceleyebilirsiniz.

Projenin ikinci ayağında ise temas bildirimi özelliği, bir işletim sistemi güncellemesiyle Android ve iOS işletim sistemlerine dahil edilecek. Böylelikle kullanıcıların üçüncü parti yazılımlar indirmesine gerek kalmayacak. iOS 13.5 beta sürümüyle sistemin ikinci ayağı test ediliyor.

iOS için COVID-19 temas bildirimi özelliği nasıl kapatılır?

  • Ayarlar uygulamasını açın.
  • Sayfayı aşağı kaydırın ve gizlilik sekmesine tıklayın.
  • Sağlık sekmesine tıklayın.
  • COVID-19 temas bildirimleri sekmesine tıklayın.
  • Açılan sayfadan COVID-19 temas bildirimleri çubuğuna tıklayarak ilgili özelliği pasif hale getirebilirsiniz.

COVID-19 temas bildirimi nasıl çalışıyor?

Temas bildirimi özelliğinin aktif edilmesi halinde, Bluetooth LE teknolojisiyle birlikte birbirlerinin Bluetooth menziline giren telefonlar, haberleşmeye başlıyor ve bu etkileşimi anonim olarak kayıt altına alıyor. Daha sonra şayet bu kişilerden biri COVID-19’a yakalanırsa, enfekte olan kişinin telefonunda kaydedilen anahtarlar sunucuya yükleniyor ve bu kişinin temasta bulunduğu herkese bilgilendirme mesajı gönderiliyor.

https://www.donanimhaber.com/ios-13-5-guncellemesiyle-birlikte-koronaviruslu-kisilere-yaklasmaniz-halinde-uyarilacaksiniz--121289

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...