Face ID’de ‘maske’ farkındalığı

Share

24 Mart günü iOS 13.4 ile karşımıza çıkan Apple için yazılım geliştirme süreci hareketli geçti. iOS 13.4.5 test edilirken, virüs nedeniyle SDK değişikliğine gidildi ve iOS 13.5 sürümüne geçiş yapıldı ve nihayet final sürümü yayınlandı.

Yüz maskesi takan kişilerin Face ID ile yaşadığı sorun ortadan kaldırılıyor, telefon maske taktığınızı anlıyor ve doğrudan şifre ekranına geçiş yapıyor. Bunun yanı sıra corona virüsü ile mücadele kapsamında Apple ve Google’ın ortak çalışması sonucunda geliştirilen Maruz Kalma Bildirimi API’sı kullanıma sunuluyor.

Halk sağlığı yetkililerinin erişim sağlayabileceği API aracılığıyla corona virüse yakalanan bir kişinin temas sağladığı kişilerin tespiti kolaylaşacak. Tabi bunun için virüse yakalanan kişinin ve temas kurduğu kişinin bu özelliği aktif etmiş olması gerekiyor. Çalışma mantığı şu şekilde;

Bu özelliği telefonlarında aktif hale getiren iki kişi bir araya geldiğinde telefonları Bluetooth üzerinden iletişim kuruyor. Anonim bir şekilde kayıt tutuluyor. Bu kişilerden birisinde corona virüsü tespit edilmesi halinde telefondan alınan veriler bir sunucuya yükleniyor ve şifrelenmiş verilerin çözülmesi ile yakın zamanda temas kurduğu kişiler bilgilendiriliyor.

FaceTime görüşmelerinde artık konuşan kişinin yer aldığı karenin ekranda büyümesinin önüne geçebiliyorsunuz. Bunu Ayarlar menüsünden kapatmanıza ve tüm görüşme boyunca herkesin aynı büyüklükte görünmesine imkan tanınıyor.

https://shiftdelete.net/ios-13-5-guncellemesi-cikti

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...