Apple kendi microLED ekran fabrikasını kuruyor

Share

Apple gelecek cihazlarında kullanmak üzere microLED ekranları kendisi üretmeye karar verdi ve Tayvan’ın iki önemli ekran üreticisi ile birlikte bir tesis inşa etmeye başladı.

Apple’ın uzun süredir cihazlarında microLED ekran teknolojisi kullanmak istediği biliniyor. Firmanın üretimi kime yaptıracağı merakla beklenirken çok farklı bir hamlenin haberi geldi.

Tayvan yerel basınında çıkan haberlere göre Apple ülkede bir microLED fabrikası kurmak istiyor ve bunun için 330 milyon dolarlık bir yatırım kararı almış durumda. İnşa edilecek bu tesisin ülkenin en büyük LED üreticisi Epistar ve LCD üreticisi AU Optronics ile ortak işletileceği de gelen bilgiler arasında.

Apple’ın microLED ekranları ilk olarak Apple Watch modellerinde kullanmak istediği gündeme gelmişti. Bunun için iki Tayvanlı firma ile tedarik anlaşması yapıldığı ifade ediliyor. Apple bir süre harici kaynaklardan tedariğe devam edecek ve muhtemelen gelecek yıl itibariyle kendi tesisinden microLED sağlamaya başlayacak. Zaten uzun bir süredir Kaliforniya’daki gizli bir tesiste microLED testlerinin yapıldığı biliniyor.

MicroLED nedir?

Apple kendi microLED fabrikasını kuruyor

MicroLED teknolojisi mikroskopik derecede küçük yani yaklaşık 100 mikrometre boyutundaki LED’leri ifade ediyor. Her bir pikseli oluşturan microLED’ler yüksek enerji verimliliğine ve uzun ömre sahip. Ayrıca parlaklık açısından da OLED teknolojisinden oldukça ileride ve yanma problemi yaşanmıyor. MicroLED ekranların yakın gelecekte OLED ekranlardan daha popüler olacağına inanılıyor.

Diğer taraftan geleneksel LED ekranlar gibi birden çok katmanlı değil ve bir entegre devrenin üzerine microLED’ler verimli bir şekilde uygulanabiliyor. Böylece 2 cm seviyesinin de altına inen ekranlar ortaya çıkıyor.

https://www.donanimhaber.com/apple-kendi-microled-fabrikasini-kuruyor--122321

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...