#BlackoutTuesday: Sosyal medyada siyah kare paylaşımları

Share

George Floyd’un polis tarafından öldürülmesi ABD ve dünyanın birçok ülkesinde sokaklarda, meydanlarda protesto edildi.

Protestolar, müzik dünyasından sosyal medyaya kadar birçok alana sıçradı.

Salı günü, dünyanın önce gelen kurumları, isimleri Instagram ve diğer sosyal medya hesaplarından siyah kareler paylaştı.

#BlackoutTuesday etiketiyle yapılan bu siyah paylaşımlar protestolarla dayanışma amacı güdüyor.

Müzisyenlerin başlattığı bu sosyal eylemi eleştirenler de oldu ve çoğu müzik şirketi sahibin ‘beyaz olduğu’ vurgulandı. Eleştirenler, daha çok ırkçılık karşıtı edebiyat ve filmler yapılması çağrısında bulundu.

İngiliz rap şarkıcısı Awate de müzisyenlere dayatıldığını söylediği bu hareketin ‘demokratik’ olmadığını söyledi ve Twitter’dan şu mesajı paylaştı:

“Bu performans yerine sendikalaşmalı ve saldırıya uğrayanlar insanlarımızın mücadelelerine destek olmak için yenilikçi yöntemler bulmalıyız. Bizi buraya getiren kapitalizm. Hadi kolektif bir yaklaşım deneyelim.”

Instragram’da 189 milyon takipçisi olan şarkıcı Ariana Grande de siyah kare paylaşıp “Sizlere kuvvet gönderiyorum. Eğer bugün protestolara katılıyorsanız lütfen güvende olun” dedi.

Sosyal medyada ayrıca siyah kareler paylaşılırken yaygın olarak kullanılan ‘#BlackLivesMatter’ (Siyahların Hayatları Önemlidir) etiketi paylaşılmaması çağrısı yapıldı. Çünkü bu etiket daha çok protestolar düzenlemek, protesto çağrıları yapmak için kullanılıyor, hareketin siyah karelerle engellenmemesi istendi.

Los Angeles Sanat Müzesi, Brooklyn Müzesi de sosyal medyadaki faaliyetlerini durduran önde gelen kurumlardan.

BBC

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...