Britney Spears ve #FreeBritney hareketi

Share

Britney Spears, 98 yılının sonlarına doğru çıkardığı Baby One More Time adlı single parçasıyla bir hayli beğenildi. Klibi çok izlendi, şarkı eğlenceli bulundu. Fakat ‘Britney efsanesi’ Oops!… I Did It Again adlı şarkısıyla başladı. 2000 yılında her yerde bu şarkıyı, her müzik kanalında da bu klibi izledik.

Bu sevimli ve seksi kız imajını hem dinleyiciler hem de medya sevmişti. Her gün pek çok asılsız haber ortaya atıldı, Britney’in ünü katlandıkça katlandı. Ardından o büyük aşk geldi… Tüm zamanların en popüler boyband gruplarından biri olarak kabul edilen ‘N Sync’in üyesi olan Justin Timberlake ile büyük bir aşka yelken açtı Britney.

Basının gözü hâlâ üzerindeydi. Bu ilgiyi gişede karşılamak isteyen film yapımcıları Crossroad isimli gençlik filminde Britney’e başrol teklif etti ve tabii ki bu rol Britney tarafından kabul edildi. 2002 yılında vizyona giren film eleştirmenler tarafından hiç beğenilmedi. Popüler kültür severlere hitap eden şarkılarıyla müzik ödüllerini topladı.

Gişede de çok iyi hasılat getirmeyen Britney, bu yenilginin üstünden çıkardığı hit şarkılarla gelmeye çalıştı. Belli etmemeye çalışsa da medyanın hayatını ele geçirmesinden rahatsızdı.

Justin’den ayrıldı, dansçısı Kevin Federline ile evlendi. İki çocuklu mutlu aile tablosu sansasyonel bir boşanma ile tarihe karıştı. Tarih artık uzunca bir süre Britney’in makineyle saçlarını kazıtırken çekilen fotoğraflarını yazacaktı.

Britney’nin babası Jamie Spears kızıyla ilgili olarak, “O, hasta küçük bir kız. Biz de onun iyileşmesi için çaba gösteriyoruz.” diyerek mahkemede pek çok koruma kararı aldırdı. Aldırdığı ilk kararlardan biri de Britney’in servetinin yönetiminin Jamie’nin kendisinin elinde olmasıydı.

Uzunca bir süre çocuklarından ayrı kaldı, rehabilitasyonda tedavi gördü, müzikle iyileşmeye çalıştı ama iyi olduğunu bir türlü babasına inandıramadı.

Ve şimdi hayranları Britney Spears’a destek olmak için dünya çapında #FreeBritney kampanyası başlattı. Neden mi?

Çünkü Britney Spears’a yasal bir vesayet olarak da bilinen vasi atanması kararı, 2008 yılında Britney’in çeşitli zihinsel çöküntülerden sonra uygulandı. Düzenlemeye göre Spears’ın mülkü, finansal ve kişisel varlıkları üzerinde haâlâ yasal bir kontrolü yok. Bu haklar babasına ve avukatına verildi.

#FreeBritney hareketinin destekçileri Spears’ın manipüle edildiğini söylerken, vasi kararında yer alanlar karar verme sürecine çok dahil olduğunu söylüyor.

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...