Google, Türkiye’deki alışveriş reklamlarını durduruyor

Share

Google’da bir ürün aratıldığında arama sonucunun üstünde ve sağ kenarda ürünün çeşitli e-ticaret sitelerindeki fiyatları listeleniyor. Bu alandaki bilgiler sponsorlu olarak gösteriliyor. Rekabet Kurumu, arama sonuçlarındaki sponsorlu alanların rekabeti ihlal ettiğini gerekçe göstererek Google’a 98 milyon TL idari para cezası kesmiş ve tasarımın değişmesini istemişti. Google, 10 Ağustos’tan itibaren alışveriş reklamlarını kaldıracağını açıkladı.

Google’ın açıklamasına göre 10 Ağustos 2020’den itibaren kullanıcılar arama yaptığında sayfanın üstündeki ve sağ kenarındaki sponsorlu alanı göremeyecek. Google yaptığı açıklamada hem Rekabet Kurulu hem de Avrupa’daki alışveriş davaları nedeniyle yapılacak düzenlemenin iki tarafa da uymasını istediği için arama sonucundaki alışveriş reklamlarını geçici olarak kaldırma kararı aldı. Rekabet Kurumu’nun isteğine göre tasarım değişikliği yapılarak anlaşma sağlanabileceği ve alışveriş reklamlarının geri dönebileceği belirtiliyor.

Google’ın açıklaması şöyle:

Google yediği ceza nedeniyle Türkiye'deki reklamlarını durduruyor

“Rekabet Kurumu’nun Mayıs 2020’deki Alışveriş kararına uymak üzere, Alışveriş Karşılaştırma Servisleri’nin (AKS) bu reklamlara eşit erişimini sağlayan ve Alışveriş reklamlarının kullanıcılar ve satıcılar için kalitesini koruyan bir çözüm önerisinde bulunduk. Avrupa’daki Google Alışveriş Reklamları davasında başarılı şekilde uygulanan çözüm yolu ile büyük benzerlikler taşıyan önerimizin, Türkiye’de kararın yerine getirilmesine ilişkin sürenin sonuna kadar Rekabet Kurulu tarafından kabul edilip edilmeyeceği belirsizlik taşıyor. Bu nedenle faaliyetlerimizi yasal çerçevede sürdürmek amacıyla, Alışveriş reklamlarını Türkiye’deki Google Arama sayfalarından kaldırmaktan başka bir seçeneğimiz maalesef bulunmuyor. Bu sorunları önümüzdeki aylarda çözüme kavuşturabilmeyi ve RK ile Alışveriş reklamlarını Türkiye’ye tekrar getirebilmemizi sağlayacak bir anlaşmaya varabilmeyi umuyoruz.”

https://www.donanimhaber.com/google-yedigi-ceza-nedeniyle-turkiye-deki-reklamlarini-durduruyor--123761

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...