Rusya’nın coronavirus aşısına ülkeler temkinli yaklaşıyor

Share

Rusya’nın geliştirdiği ve onayladığı Covid-19 aşısıyla ilgili diğer ülkelerdeki sağlık yetkileri bazı soru işaretleri ve şüpheleri gündeme getirmeye başladı.

ABD Sağlık Bakanı Alex Azar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Salı günü ‘iki aydan kısa sürede yapılan testler sonucu geliştirilen aşının onaylandığı’ açıklamasıyla ilgili “Aşı gelişimi bir yarış değildir. Güvenli ve etkili olması hızdan daha önemlidir” dedi.

ABD’nin koronavirüs başdanışmanı Dr. Anthony Fauci de ABC News kanalına açıklamasında Rusya’nın aşısıyla ilgili ciddi şüpheleri olduğunu belirtip “Rusların aşının güvenli ve etkili olduğunu kesin bir şekilde kanıtlamış olduklarını umuyorum” dedi.

ABD’nin Covid-19 aşı programı ‘Operation Warp Speed’ 2021 yılı Ocak ayına kadar 300 milyon doz ‘güvenli ve etkin aşı’ temin etmeyi hedefliyor.

Rusya’nın geliştirdiği aşıya Avrupa ülkeleri de ihtiyatlı yaklaşıyor.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, “Aşı yeteri kadar test edilmediyse milyonlarca kişiye enjekte etmek tehlikeli olur” dedi.

İsrail de Rusya’nın geliştirdiği Covid-19 aşısını inceleyeceklerini ve ‘ciddi bir ürün olduğu’ kanaatine varılması durumunda da İsrail ile müzakerelere başlayacaklarını söyledi.

İsrail: Ciddi bir ürünse müzakerelere başlarız

İsrail Sağlık Bakanı Yuli Edelstein, “Her haberi tedbirli bir şekilde takip ediyoruz, hangi ülkeden gelirse gelsin. Aşının gelişimiyle ilgili raporları Rusya’daki araştırma merkezi ile görüştük. Ciddi bir ürün olduğuna ikna olursak biz de müzakere sürecine girmeye çalışacağız. Ama kimseyi yanıltmak istemem. Bakanlığın profesyonel ekibi de sürekli bununla ilgili çalışıyor. Aşı yarın ortaya çıkmayacak” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sözcüsü Tarik Jasarevic de Salı günü Cenevre’deki brifingde aşıların ön yeterlilik sertifikalarının çok titiz çalışmalardan geçtiğini ve tüm güvenlik ve etkinlik verilerinde başarılı olduklarının kanıtlanması gerektiğini söyledi.

Rusya Sağlık Bakanlığı aşıyla ilgili dile getirilen şüphelerin ‘temelsiz olduğunu’ ve ülkeler arası yarıştan kaynaklandığını söyledi.

Putin’in ‘ilk koronavirüs aşısı’ dediği ve Rusya’da onaylandığını söylediği aşıya ‘Sputnik’ adı verildi.

Putin aşıyla ilgili Salı günkü açıklamasında “Aşının oldukça işe yaradığını ve güçlü bir bağışıklık yarattığını biliyorum. Tekrar ediyorum, aşı gerekli tüm kontrolleri geçti” dedi.

Rusya, Ekim ayında koronavirüse karşı ülkede toplu aşı kampanyası başlatmayı planlıyor. Aşı önce doktorlara ve öğretmenlere yapılacak ve ücretsiz olacak, maliyeti ülke bütçesinden karşılanacak.

BBC

Enes Demircioğlu

Hayatta "gündem" dendiğinde çevresindeki herkesin kendisine koştuğu Enes, gündemi Serinletici ile dünyaya sunuyor. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi olan Enes, müziksiz yaşayamayanlardan...

You may also like...