Apple arama motoru üzerinde çalışıyor

Share

Apple’ın Google’a rakip bir arama motoru üzerinde çalıştığı bir süredir konuşuluyordu. Bugün itibariyle çıkan haberler ise dedikoduların gerçeği yansıttığını doğrular cinsten oldu. iOS ve iPadOS 14 Beta sürümlerindeki Spotlight Search değişiklikleri, AppleBot taramalarındaki artış ve Applebot destek sayfasındaki güncellemeler Apple’ın yakın zamanda bir arama motorunu kullanıma açacağını işaret ediyor.

Apple arama motoru Google’ı zorda bırakabilir

Son yıllarda Google’ın iOS, iPadOS ve macOS için Safari’de varsayılan arama motoru olarak sunulması için Apple’a milyarlarca dolar ödediği biliniyordu. Bu sayede Google, kullanıcılar arama motorlarını manuel olarak değiştirmedikleri sürece tüm hareketlerin kendi servisleri üzerinden ilerlemesini sağlıyordu. Adil rekabet adına bazı pürüzlerin de yer aldığı süreçte Apple ile Google arasındaki sözleşmenin yakın zamanda son bulacağı da söylentiler arasında.

Apple arama motoru

Diğer bir yandan Apple, Google ile imzaladığı sözleşmenin her ne kadar kazanan tarafı olsa da, rakibi Google’a gövde gösterisi yapmak adına bu sözleşmeyi gözden çıkarıp arama motoru tarafında rakip haline dönüşebilir. Bunu yapabilmek için elinde milyonlarca kullanıcı ve milyonlara aktif Safari tarayıcının olduğu hatırlatalım.

‘’Varsayılan tarayıcı’’ krizindeki yasal süreçler, Google ile çekişmeli ilişkisi ve Apple’ın Siri ve iCloud ürünlerinin olgunluk kazanması Apple’ın arama motoru geliştirmelerine etken olan unsurlar.

Yeni arama motorunu doğrulayan bir diğer nokta ise Apple’ın son dönemde AI(yapay zeka), ML(makine öğrenimi) ve NLP (nörolinguistik programlama) ekiplerinde yeni işe alımlar gerçekleştirmesi oldu.

AppleBot tarafındaki kayıtlar incelendiğinde robot.txt kurallarının genişletildiği, arama sıralaması ve web arama sonuçlarının nasıl düzenlendiğine dair detayların tutulduğu keşfedildi. Apple’ın frontend(önyüz) tarafında da geliştirmelere başladığı eklenen detaylar arasında.

https://shiftdelete.net/apple-arama-motoru-icin-kollari-sivadi

Olgu Atanay

Olgu, Serinletici'ye teknoloji stajyeri olarak hızlı bir giriş yaptı. Aynı hızı yazarlık yolunda kullanma konusunda en ufak bir kuşkusu yok.

You may also like...