Tanrı Vermiş Pırasa, Hiç Yenir Mi Yarasa!? – Metin Uca

Share

2020 yılını düşündüğümde aklıma gelecek ilk olay Covid19 yani Corona. Onun gelmesi ile yaşadığımız değişiklikleri düşündüğümde hayatın ne olduğunu, nelerin önemli olduğunu bir kere daha anladım.

Aslında Çin Kültürü’nde güzel yemekler var ancak şu dönemde Çin Kültürü’nde bulunan yemekleri bize tanıt, diye soracağınız çoğu kişi buna cevap olarak “Yarasa” diye cevap verecektir. Çünkü bazı Çinliler yarasa yedi diye bütün Çinlilerin yarasa yediğini düşünmeyi severiz. O kadar güzel yemek varken neden yarasa yenir ki?

Yenen yarasanın mükemmel etkisi ile Corona gelip kapımızı çaldı. Ve istenemeyen misafir olarak Dünya’nın gündemine tahtına oturdu. Peki Corona’dan önceki hayatımızın farklı bir versiyonunu okumaya hazır mısınız?

Metin Uca, Corona’nın gelişi ile Türkiye’de yaşanan absürt olayları kaleme alarak güzelim ülkemin zekasını kendi çıkarlarına göre kullanmayı seven insanlarını anlatarak Dünya’da bu dönemde yaşanan olayları da kitabında serpiştirmiş.

Bu kitabı okurken yaşanılan bütün absürt olayları yeniden hatırlayarak ağlanacak halimize gülerek düşündüm. Çünkü mizah ve ironi yoluyla anlatılan bu kitap bize bir şeylerin farkında olmamız gerektiğini hatırlatıyor.

“Hayatı daha iyi anlamak ve kötüye karşı durmanın hali olan mizah, baş etmek istediği gerçekten kopmadan onu alay ederek farklı biçimlerde görme becerisiydi.

Ama yaşanılan büyük toplumsal sorunlar nedeniyle gülmece duygusunu yitirmiş olan kesimler, korkunun egemenliğine giriyor, eleştiren mizahla karşı durmak baskılarla birleşince gerçeği algılama ve buna dayanmada mizah kullanılamaz hale geliyordu.”

Bir de şöyle düşünün bu hastalık sadece yoksul kesimi etkileseydi bu kadar tantana olur muydu? Ancak bu hastalık herkesi etkilediği için alınacak tedbirler de -ya da inanınlan ve yanlış bilinenler de dahil- herkes için önem taşıdı.

Tedavisi bilinmeyen, aşısı olmayan bir virüs herkesi nasıl etkileyebilir?

Kitabın içinde aynı zamanda kitap önerileri, geçmişte yaşanan salgınlardan bahsediliyor.Bu sayede yeni bilgiler de öğreneceksiniz. Ve çok sevdiğim birkaç şiirin kitapta yer alması da ayrıca güzeldi. Bu bölümleri okurken çok keyif aldım.

Eğer Corona Günleri’nde Türkiye’de yaşanılanları okumak isterseniz bu kitaba bakabilirsiniz. Sizi etkileyecektir. Bu arada lütfen yarasa yemeyin.

“Yeni şeyler yazmalı, yeni şeyler yapmalı, yeni şeyler düşünmeli, nefesin karşılığını vermeli.

Hayat tek düze ve birbirinin tekrarı olmamalı.”

Fulden Ufacık

İstanbul Üniversitesi’nde işletme eğitimi gören Fulden, okuduğu kitaplar ile kitap sevgisi aşılamayı amaçlıyor. Onun istediği hayatınızdaki dertlerden beş dakika bile olsa uzaklaşıp başka dünyalara yelken açmanızı sağlamak.

You may also like...