Elektrikli scooter yasası netleşti

Share

Ülkemizde yapılan düzenlemeler ile dikkat çeken elektrikli scooter hakkında yasanın detayları kesinleşmeye başladı. Daha önce de yapılacak düzenlemeler hakkında bazı detayları sizlere aktarmıştık. Netleşen kurallar ile elektrikli scooter yasası hakkında bilinen her şey:

Bakanlığın bir süredir gündeminde olan elektrikli scooter yasası hakkında detaylar netleşmeye başladı. Bu kapsamda değerlendirildiğinde yasanın 2021 yılında devreye gireceği aktarılıyor. Bunun yanında elektrikli scooter ve bisiklet şeridi tanımları kanuna eklenecek zira şu anda bu konu havada kalıyordu. Yine de bunun yanında Karayolları Genel Müdürlüğüne bisiklet ve elektrikli scooter’ların kullanımı için mevzuatta yetki ve görevlendirmenin de yapılacağı özel olarak belirtiliyor.

Avrupa’da bir süredir konu hakkında tartışılan düzenlemelerin Türkiye’de de tartışıldığını ancak bunun için somut adımların atıldığını söylemek mümkün. Elektrikli scooter’ları kullanacak kişilerin yaş sınırı hakkında bir düzenleme gündeme gelmişti işte yeni yasaya göre, aracı kullanmanın alt sınırı 15 olarak netleştirildi.

Bu araçların yol kenarına ya da insanların kullandığı alanlara park edilmesi ise ekstra bir sorun olarak görülüyordu. Sosyal medya üzerinden de eleştirilen ve cezaların yazıldığı konu hakkında da bir düzenleme bulunuyor. Düzenlemeye göre, uygun yerlerde yol yapılacak.

Hyundai elektrikli scooter

Şarj istasyonu, bisiklet yolları plan zorunluluğu belediyelere verilecek. Böylelikle sorunların bir nebze de olsa önüne geçilmesi bekleniyor. Söz konusu yolların düzenlemesi yapıldıktan sonra bu yollardan motosikletler geçemeyecek. Yalnızca bu araçlara tahsis edilecek yolda 50 km/s ile sınırlı olacak. Yani bu hız sınırının üstüne çıkmak yasak hale gelecek.

Yine yasa kapsamında sürücüler, sağ veya sola dönüşlerde elektrikli scooter ve bisikletlere öncelik vermesi gerekecek. Scooter kullanıcıları aynı zamanda bisiklet yollarını da kullanabilecek. Elektirikli scooter kullanıcıları bu araçlarda yük taşımayacak, yalnızca sırt çantası gibi hafif yüklere izin verilecek.

Elektrikli scooter yasası netleşti! İşte kurallar

Bunların yanında elektrikli scooter için en önemli şey şarj istasyonları. İşte şarj istasyonlarının yapım yetkisi ise belediyelere veriliyor ve kullanım yoğunluğuna göre, istenilen yerlere bu istasyonlar yapılacak. Belediyelerin ana ulaşım planında bisiklet ve sccoter’lar için çözüm odaklı plan hazırlama zorunluluğu getiriliyor.

https://shiftdelete.net/elektrikli-scooter-yasasi-netlesti-iste-kurallar

Olgu Atanay

Olgu, Serinletici'ye teknoloji stajyeri olarak hızlı bir giriş yaptı. Aynı hızı yazarlık yolunda kullanma konusunda en ufak bir kuşkusu yok.

You may also like...