‘Kraliyet Ailesi’nin sofra sırları

Share

Kraliyet Ailesi üyelerinin birçok özelliği gibi yeme içme alışkanlıkları da çok merak ediliyor.

Geçmişte yıllarca saray mutfaklarında görev yapmış Darren McGrady ve John Higgins gibi şeflerin verdikleri röportajlar, Kraliyet Ailesi’nin bazı üyelerinin katıldıkları televizyon programlarında yaptıkları açıklamalar ve birçok araştırmacının ailenin günlük pratiklerine dair kaleme aldıkları kitaplar, aile üyelerinin yemek ve mutfak alışkanlıklarına da ışık tutuyor.

İşte Kraliçe’nin seyahatlerde bile yanından ayırmadığı yiyeceklerinden, Prens William ve Harry’nin çocukluktaki yemek alışkanlıklarına Kraliyet ailesinin hayatından ilginç detaylar…

Kraliyet Ailesi üyeleri gıdaları mevsimine göre tüketmekten yanadır. McGrady’nin aktardığına göre bütün yaz her öğün yemekte çilek olsa kimse itiraz etmez. Ancak ocak ayında bir menüde çilek olsa Kraliçe Elizabeth hemen o maddeyi çizer ve “Bana genleriyle oynanmış çilekler göndermeye cesaret bile etmeyin” der. Kraliçe’nin menüleri haftalık olarak önceden kontrol edip onayladığını da hatırlatalım.

Kraliçe Elizabeth yemeğini hızlı yerse diğerlerinin bitirmesine izin vermek için son lokmayı yemeyip diğer herkese zaman tanır. Ancak Kraliçe çantasını masaya koyduğu anda bu “Artık gitme zamanı” anlamına gelir. Kraliçe yemeğini bitirmeden masadan kalkmak da saygısızlık addedilir. Yemek sırasında, örneğin lavaboya gitmek üzere, masadan kalkmak için “Affedersiniz” demek yeterlidir.

Ancak masadan kalkan kişi çatal bıçağını tabağının üzerine çarpı şeklinde yerleştirerek hizmetkarlara yemeğe geri döneceğinin işaretini vermek zorundadır. Yemeğine devam etmeyeceğini işaret etmek isteyen ise çatal ve bıçağını tabağın sağ tarafına sapları aşağı gelecek şekilde paralel olarak yerleştirmelidir.

Caroline De Guitaut - Caroline De Guitaut Photos - Buckingham Palace Celebrates Queen Elizabeth II - Zimbio

Kraliçe sarımsak yemez. Mönüde sarımsak olmasına asla izin vermez. Kokusundan ve tadından nefret eder. Hatta sarımsağın Buckingham Sarayı’na girişi bile yasaktır. Prens Charles’ın eşi Düşes Camilla MasterChef Avustralya’ya konuk olduğunda aile üyeleri sürekli insanlarla etkileşim halinde olduğundan sarımsağın yasak olduğunu açıklamıştı. Hatta Meghan Markle’ın en sevdiği yemeklerden biri olan bol sarımsaklı Filipinler usulü tavuk adobo’dan bu nedenle uzak kaldığı da belirtiliyor.

Buckingham Sarayı’nda karşınıza nadiren çıkacak diğer gıda ürünleri de patates, pirinç ve makarnadır. Bu yiyecekler üzerinde sarımsak kadar kesin bir yasak olmasa da sofraya sadece özel günler için getirilirler. Kraliçe kendi çiftliklerinde yetişen ürünlerin malzeme olarak kullanıldığı yemekleri severek yer. Ama çikolatayı özellikle bitteri çok sever. Bir çikolata ne kadar koyuysa o kadar iyidir. Sarayda mutlaka bulunması gereken bir diğer ürün de mangodur.

Kraliçe’nin kahvaltısı da çok basittir. Kendisine plastik bir kapta mısır gevreği hazırlar yanında da biraz Darjeeling çayı içer. Kraliçe’nin günlük menüsünde her zaman çikolatalı bisküvili pasta olur. Aynı pastayı her gün azar azar bitene kadar yer. Pastasından kimsenin yemesine izin vermez, incecik bir dilim bile eksilse fark eder.

Kraliyet Ailesi üyeleri seyahatlerinde gıda zehirlenmesi ihtimaline karşı, deniz ürünlerini özellikle de kabukluları isteseler bile yiyemezler. Gittikleri yerlerde aşçılara bu konuda önceden uyarı yapılır. Aile üyelerinin uzak durması gereken diğer yiyecekler az pişmiş etler ve yoğun baharatlı yemeklerdir. Ayrıca seyahate çıkarken içecekleri suları da yanlarına alırlar.

Aslına bakılırsa Kraliyet üyeleri kendilerine resmi olarak sunulmuş yiyecek ve içecekler dışında hiçbir şey yiyemezler. Yiyecekleri her şey mutlaka önceden planlanmış ve kontrolden geçmiştir. Bununla birlikte kurallar Saray dışındaki etkinliklerde esnetilebilir. Zira tüm kurallar tamamen uygulandığında Kraliyet ailesi üyelerinin bazı etkinliklere katılması imkansız hale gelebilir. O nedenle eğer yemek ya da içmek zorunda kalırlarsa da küçük lokmalar ve yudumlar alırlar.

Queen Elizabeth II's Favorite Cocktails - What the Queen Drinks

Akşam yemekleri çok resmi bir havada yenir. Öğleden sonraları günlük kıyafetleriyle şöminenin başında oturur çay içerler sonra akşam yemeği için yukarı çıkıp üstlerini değiştirirler. Akşam yemeğine balo giysileriyle otururlar. Her zamanki gibi, abartılı kıyafetler, dekolteler yasaktır. Yemek salonuna giriş bile tahta çıkma sırasına göre belirlenir. Bu nedenle salona önce Prens George daha sonra amcası Prens Harry girer.

Kraliçe Elizabeth’in verdiği yemeklerde misafir sayısı asla 13 olamaz. İlla ki 13’ten az ya da çok sayıda misafir davet edilir. Kraliçe aslında 13 sayısı konusunda çok batıl inançlı bir insan değildir ancak bu sayının diğer kültürlerdeki yansımalarını bildiği için misafirlerine saygıdan bu kuralı koymuştur.

The real reason British people drink so much tea - Insider

Tüm davetlerde ve diğer etkinliklerde aile üyelerinin ve misafirlerinin oturma düzenlerini belirleyen özel bir ekip bulunur. Kraliçe Elizabeth yemek esnasında birinci tabak boyunca sağındaki kişiyle, ikinci tabakta ise solundaki kişiyle konuşur. Kraliyet Ailesi’nde çay sütlü içilir; fincana önce çay sonra süt eklenir. Karıştırırken kaşığın fincanın kenarlarına değmemesi gerekir. Elbette çay ne kadar sıcak olursa olsun içerken üflemek ya da höpürdetmek de kabul edilemez.

NTV

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...