Coronavirus hastalarına elektronik bileklik uygulamasına geçildi

Share

Yeni koranavirüs önlemleri kapsamında yeni sisteme geçileceği duyurulmuştu. Bu sistem ile birlikte artık COVID-19 teşhisi konmuş ve evde tedavi gören hastaların takibi daha kolay hale gelecek. İlk pilot uygulamanın yapılması için Kırıkkale seçildi ve buradaki koronavirüs hastalarına elektronik bileklik takıldı.

Geçen hafta düzenlenen HIMSS Eurasia 2020 Sağlık ve Bilişim Teknolojileri Konferansı’nda ortaya çıkan bu kararın ardından ilk uygulamalara başlandı. Bu yeni dönemde, Hayat Eve Sığar (HES) Uygulaması’na elektronik bileklik özelliği getiriliyor ve bu şekilde izleme yapılabiliyor. Ayrıca uygulama üzerinden izolasyon kontrolü için ses ve yüz tanıma sistemleri gibi özellikler de geliyor. Elektronik bileklik vasıtasıyla yalnızca izleme değil aynı zamanda ateş ölçümü de yapılacak.

Koronavirüs hastalarının ilk elektronik bileklik deneyimi de başladı. İlk uygulama pilot il Kırıkkale’de başladı. Bilekliği çıkartan kişilere ise 3 bin 150 lira cezai işlem uygulanacak. Tedavi ve takip süreci evlerinde devam eden COVID-19 pozitif hastaları ve temaslılarına İl Sağlık Müdürlüğü filyasyon ekibi ya da Valilik denetim ekibi tarafından elektronik bileklik takılacak.

koronavirüs hastalarına elektronik bileklik

Koronavirüse yakalanmış vatandaşların ve temaslılarının izolasyon süreci bitene kadar bu bilekliklerini çıkarmamaları için de caydırıcı bir yaptırım da uygulanıyor. Yapılan denetimlerde bilekliğini çıkarmış olan vatandaşların izolasyon kurallarını ihlal ettikleri için 3 bin 150 lira para cezası uygulanacağı aktarılıyor.

Eğer bileklik bir şekilde kopar ya da zarar görürse kişilerin cezai yaptırım ile karşılaşmaması için bu durumu direkt filyasyon ekibine bildirmesi gerekiyor. Eğer kullanıcı bilekliği çalışamaz hale getirilmişse TCK’nin 152. maddesi gereğince kamu malına zarar vermekten işlem yapılacak.

https://shiftdelete.net/koronavirusun-elektronik-bileklik-ile-takibine-baslandi

Enes Demircioğlu

Hayatta "gündem" dendiğinde çevresindeki herkesin kendisine koştuğu Enes, gündemi Serinletici ile dünyaya sunuyor. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi olan Enes, müziksiz yaşayamayanlardan...

You may also like...