Jüpiter ve Satürn’ün gökyüzünde buluşması Dünya’dan görülebilecek

Share

Jüpiter ve Satürn, bu gece “büyük birleşme” olarak bilinen buluşmayla gökyüzünde “tek bir yıldız” gibi parlayacak.

İki gaz devi gezegenin 20 yılda bir meydana gelen yakınlaşması, bu gece (21 Aralık 2020 gecesi) yaşanacak.

Jüpiter ve Satürn’ün bu yılki “büyük birleşmede” sıra dışı biçimde yakınlaşacakları; bunun, en son 397 yıl önce; 16 Temmuz 1623 tarihinde yaşandığı ifade edildi.

397 yıl sonra bir ilk: Jüpiter ve Satürn gökyüzünde "tek bir yıldız" gibi parlayacak - 3

Avustralya’da Monash Üniversitesinde görevli gökbilimci Michael Brown, Washington Post’a yaptığı açıklamada, Jüpiter’in Güneş’in çevresindeki turunu 12, Satürn’ün ise yaklaşık 30 yılda tamamladığını, iki gezegenin turlarını farklı eğime sahip yörüngelerde attığını, dolayısıyla bu denli yakınlaşmalarına nadiren rastlandığını söyledi.

397 yıl sonra bir ilk: Jüpiter ve Satürn gökyüzünde "tek bir yıldız" gibi parlayacak - 4

Brown, 1623’teki “büyük birleşmenin”, gezegenler Güneş’e çok yakın olduğundan Dünya’dan izlenmesinin mümkün olmadığını, iki gezegenin “izlenebilir bu çok samimi görüntüyü” 1226 yılı mart ayında verdiği belirtildi.

Amerika Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Kuzey Yarım Küre’de en kısa günün yaşanacağı 21 Aralık’ta, iki gezegenin buluşmasının çıplak gözle izlenebileceğini açıkladı.

NTV

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...