Jüpiter-Satürn buluşması Ay’dan görüntülendi

Share

NASA’nın Ay yörüngesinde bulunan LRO sondası, Pazartesi günü gerçekleşen büyük Jüpiter-Satürn kavuşmasını görüntüledi.

Bu yılın en ilginç uzay fenomenlerinden olan Jüpiter-Satürn ‘kavuşmaşı’, NASA’nın Ay yörüngesinde yer alan uzay aracı tarafından görüntülendi. Lunar Reconnaissance Orbiter tarafından yakalanan yukarıdaki fotoğrafta Jüpiter ve Satürn’ün kendilerine özgü karakteristik görüntüleri bile net olarak ortaya çıkmış.

Jüpiter-Satürn kavuşması 21 Aralık tarihinde gözlenmişti. Büyük kavuşma tüm dünyada net olarak görüldü. Tabi Dünya’dan baktığımızda yukarıdaki fotoğrafa göre iki gezegeni birbirine daha yakın, neredeyse tek ve parlak bir yıldız halinde gördük. Şehirlerindeki ışık kirliliği nedeniyle birçoğumuzun kavuşmayı tam olarak tüm ihtişamıyla gözleyemediği söylenebilir ancak yine de güzel bir görüntü ortaya çıktı.

Büyük kavuşmayı özellikle de amatör bir teleskobu olanlar elbette çok daha iyi gözlemleyebildi. Küçük bir teleskopla örneğin Jüpiter’in büyük uyduları Callisto, Europa ve IO bile rahatlıkla görebiliyordunuz. Diğer taraftan iyi bir DSLR kameraya sahipseniz yine benzer görüntüler yakalama ihtimaliniz vardı.

400 yıl sonra gerçekleşen Jüpiter-Satürn kavuşması Ay'dan görüntülendi

NASA, Güneş Sistemi’mizin iki devi Jüpiter ve Satürn’ün 800 yıl sonra ilk kez bu kadar yaklaştığını söyledi. Daha önce ise bu kadar yakın olmasa da benzer bir kavuşma en son 1623’te gerçekleşmiş. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden asteronom Jonathan Mcdowell, Pazartesi günkü kavuşmaya benzer bir yaklaşmanın bundan sonra 2080 yılında gözlemlenebileceğini söyledi.

https://www.donanimhaber.com/400-yil-sonra-gerceklesen-jupiter-saturn-kavusmasi-ay-dan-goruntulendi--128229

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...