Çin uzay istasyonu 2022’de tamamlanacak

Share

Uzay yarışında ön plana çıkmak isteyen Çin, bu doğrultuda adımlar atmaya devam ediyor. Buna göre Çin kuracağı insanlı uzay istasyonu için çekirdek modül gönderim tarihini açıklandı.

Xinhua Haber Ajansı’nın haberine göre Çin’in insanlı uzay projesinin baş tasarımcısı olan Zhou Jianping, gelecek yılın başlarında ülkenin ilk uzay istasyonunun çekirdek modülünün fırlatılacağını belirtti. Test aşaması tamamlanan çekirdek modülü taşıyan Long March 5B roketinin ilk başarılı uçuşu da mayıs ayında gerçekleştirilmişti. 2022’ye kadar inşasının tamamlanması planlanan istasyonda önümüzdeki 2 yıl içinde 11 görev gerçekleştirecek. Bunların 6’sının uçuş üzerine olduğu ifade edildi.

Testlerin son aşamada olduğunu ifade eden Jianping, “Önümüzdeki bahar Çin uzay istasyonunun temel teknoloji testine ve inşasına başlayacağız. Çalışmamızın en büyük önceliği, uzay aracının yörüngede güvenilir şekilde çalışmasını ve astronotların güvenliği doğrultusunda olacak. Böylece verimli bir şekilde çalışabilmelerini ve görevlerini tamamlayabilmelerini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Çin’in kuracağı uzay istasyonunun tarihi belli oldu

Pekin hükümeti projeye uzun vadeli olarak bakıyor. Zira en geç 2045 yılına kadar bir ay istasyonunun kurulması planlanıyor. Bu doğrultuda ay yüzeyinden topladığı 1.73 kilogram taş ile başarılı bir şekilde geri dönen Chang’e 5 Çin’i ABD ve Sovyetler Birliği’nden bu yana materyal getirebilen ilk ülke yapmış oldu. Uzay yarışındaki bu mücadeleden kimin mutlak zaferle ayrılacağını hep birlikte göreceğiz.

https://shiftdelete.net/cin-uzay-istasyonu-icin-tarihi-verdi

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...