Jane Austen’ın Hayatı – Goldwin Smith

Share

Jane Austen’ın eserlerini severek okumuşumdur. Okumadığım üç kitabı kaldı ve bana göre dilinin içinde bulunan ironi -özellikle karakterler üzerinde kendini belli eder- okurken bana ayrı bir zevk veriyor. Bu yüzden yaşamını kendi zamanına göre güçlü bir kadının -o zamanlardaki kadın yazarların azlığını düşünecek olursak- baya merak etmişimdir.

İşte bu kitapta onun yaşamını, her bir eserini için yapılmış ayrı ve detaylı incelemeleri okuyoruz. Öncelikle Jane Austen’in gözlem gücünün eserlerinin mihenk taşı olduğunu anlamak hiç de zor değil. onun yazmaktaki amacı kendi hissettiği hazzı okurları ile paylaşmak.

Ona göre mükemmel roman; “Zihnin en muazzam güçlerinin gözler önüne serildiği, içinde insan doğasına dair en kapsamlı bilginin ve en mutlu hallerin resmedildiği, zeka ve mizahın en hayat dolu haliyle dışa vurulduğu, olabilecek en güzel üslupla dünyaya aktarıldığı çalışmadır.”

42 yıllık hayatının pek bilinmeyen yönlerini, onun karakterini, ailesini, yakınlarının anlattığı anıları, bazı mektuplarını anlatıyor ilk bölüm. Diğer bölümlerde de onun eserlerini inceleyerek eserlerdeki karakterin analizi ve olay örgüsünden bahsediliyor. Yazarın eserler hakkında kendi düşüncelerine yer vermiş ayrıca eserlerdeki bazı bölümler eklenerek bir bütünlük sağlanmış.

“Jane’in karakterinin somut temeli sağduyuydu, mükemmelliyet anlayışı ise kitaplarında yer alan, duygusal olmasına karşın duygularını tamamen kontrol altına alabilen kadın karakterlerde kendini göstermektedir. Buna karşın Jane, pek azı kontrol altına alınmış olsa da içten duyguları sevilesi buluyordu.”

Kendi karakterinin özelliklerini kitaplarındaki karakterlere serpiştirirken, sevmediği özellikleri de mizah ve ironi yoluyla eserlerinde yer almıştır.

“Gelgelelim jane için sahte hislere geçit yoktur. Sahte hislere duyduğu tiksintiyi kimi zaman aşırılığa kaçarak göstermiştir.”

Yazarın dilinin sizi yoracağını sanmıyorum. Benim size tavsiyem bölümleri yavaş okumanız. Bu sayede hem onun eserlerindeki düşünceleri hem de onu daha iyi anlarsınız.

Biyografi ile eser incelemelerinin bir arada bulunduğu bu esere bu tarz kitaplar okumaktan hoşlanıyorsanız bakabilirsiniz.

“Kadın, sadece kendi tatmini için var olmalıdır. Kıyafeti yüzünden hiçbir erkek ona daha çok hayranlık duymaz, hiçbir kadın onu daha çok sevmez. Tertiplik ve moda kadın için yeterlidir, erkekler içinse pejmürde ve uygunsuz bir şeyler gayet çekici gelecektir.” Jane Austen

“Denizi görmeyi kim layık olursa denize yeniden kavuştuğumda durup şöyle bir bakmalıdır.” Jane Austen

Fulden Ufacık

İstanbul Üniversitesi’nde işletme eğitimi gören Fulden, okuduğu kitaplar ile kitap sevgisi aşılamayı amaçlıyor. Onun istediği hayatınızdaki dertlerden beş dakika bile olsa uzaklaşıp başka dünyalara yelken açmanızı sağlamak.

You may also like...