Insanlık Suçu 3 – Theodore Dreiser

Share

Bu kitabı okumadan önce serinin ilk iki kitabını okumanız gerekiyor. Seriye bu kitaptan -yani üçüncü kitaptan- başlarsanız okurken bazı noktalar kafanızda oturmayacak ve Clyde Griffiths’in davranışlarının ana nedenlerini anlamakta zorluk çekebilirsiniz.

Serinin son kitabında bu sefer rotamız güneyde bulunan Üç Mil Koyu. Burada esrarengiz bir durum ile karşılaşan halk, olay yerini incelemesi için Sorgu Yargıcı Fred Heit’ı çağırmıştır. O da izleri takip ederek bazı bilgilere ulaşır. Siyasi çıkarlar doğrultusunda bu davayı Savcı Mason üstlenir ve bulunması gereken kişiyi aramaya koyulur. Yani Clyde Griffiths’i..

Clyde yaşadıklarının şoku ile (ikinci kitabın sonu) kaçması gerektiğini bilir. Tabi bazı delilleri iyice gizleyemediği için kendini kolayca ele vereceğinden haberi yoktur. Artık o zengin hayatın içinde olmalıdır. Önündeki engel de yok olmuştur. Sosyetenin içinde olmak için çırpınan kanatları amacına ulaşmak için az bir yol -o da kısa ve oluru olan- olduğunun farkındadır. Sondra onu beklesin, biricik aşkı ona doğru geliyor. Clyde hedeflerine, o Amerikan Rüyası’na, ulaşacağını düşünerek ve biraz da olayların etkisi üzerinde geçen günlerin ardırdan hayatın ona yaptığı sürpriz karşısında ne yapacağını bilemez.

Biz de Clyde’in yaşayacaklarını, onu bekleyen sonu okuyacağız bu kitapta.

Bu seri yirminci yüzyılın başlarında yaşanmış gerçek bir davadan esinlenerek yazılmıştır. Dava bölümlerini dikkatlice okuduğunuzda yazarın zekasına hayran olacaksınız. Sorgulamalar, diyaloglar sizi olayın merkezine götürecek. Karakterlerin iç dünyasını yazar kendine has sade bir dille anlatmış. Freud’un fikirlerinden etkilenen yazar, karakterlerinin psikolojisine de önem vererek bir davranışı neden yaptığını okuyucuya sunuyor.

Ayrıca natüralizm ile gerçeklerin o Amerikan Trajedisinin bütün sırlarını okuyucuya göstererek dönemi ve kişileri eleştiriyor. Toplum düzenine ve çıkarlara vurgu yaparak Amerika’yı sunuyor bizlere. Yaptığı betimlemeler sayesinde kendinizi o dünyanın içinde hissederek merakla kitabı okuyorsunuz. Sayfaları çevirirken olayların akışını merak ederek kitabı okuyacağınıza eminim.
Bana göre herkesin okuması gereken -özellikle de hukuk konularına ilgisi olan- bir seri. Mutlaka okunması gereken bir seri.

“Yaşam denen şey öylesine gariptir ki kimi zaman ortadaki koşullar masum bir insanı tepeden tırnağa suçlu gibi gösterir. Bu yüzden adaletin çok acıklı ve çok yanlışlıklar yaptığı kaç kez görülmüştür. Aldanmayın! Peşin birtakım yargılara saplanarak böyle bir yanlışlık yapmamaya bütün varlığınız ile çalışın.”

“Çuvaldızı başkasına saplamadan önce iğneyi kendimize batırmasını bilelim!”

“Ah, bu göğe yükselen ağaçların insana verdiği emniyet duygusu..”

Fulden Ufacık

İstanbul Üniversitesi’nde işletme eğitimi gören Fulden, okuduğu kitaplar ile kitap sevgisi aşılamayı amaçlıyor. Onun istediği hayatınızdaki dertlerden beş dakika bile olsa uzaklaşıp başka dünyalara yelken açmanızı sağlamak.

You may also like...