Google’da Timnit Gebru isyanı

Share

Dünyanın en büyük arama motoru Google‘ın yapay zeka etik eşbaşkanı ve Silikon Vadisinde üst düzey görevler alan Timnit Gebru; attığı eleştirel bir e-posta nedeniyle işinden oldu. İş arkadaşlarına gönderdiği e-posta‘da şirketin eksikliklerini dile getiren Gebru; kısa süre sonra şirket yetkilileri tarafından işten çıkarıldı.

Birçok Google çalışanı Gebru’nun işten çıkarılmasını kınadı

Bloomberg’e verdiği röportajda gösterilen tavrın “en temel susturma” yöntemi olduğunu ifade eden Gebru, attığı e-posta’da şirketin azınlık çalışanlarına yönelik tavrını eleştirmişti. Gebru’nun e-postası; Google’ın iş gücüne, özellikle de beyaz olmayan çalışanlarına yönelik muamelesi nedeniyle öfkeyi yeniden alevlendirme tehdidi olarak görüldü.

Gebru olayların ardından, “Yetersiz temsil edilen insanları savunmaya başladığınızda hayatınız daha da kötüleşiyor, diğer liderleri üzmeye başlıyorsunuz. Bu konuda daha fazla konuşmak anlamsız” açıklamasında bulundu.

https://static.shiftdelete.net/wp-content/uploads/2021/02/googleda-gebru-isyani-iki-istifa-daha-5.jpg

Teknolojinin toplumsal önyargılarını ve yansımalarını eleştirel bir şekilde inceleyen çalışmalarıyla tanınan Gebru; yapay zeka geliştirme ve araştırmasında daha fazla siyah rolü için Black in AI‘ı kurdu.

Gebru; bölüm başkanı Jeff Dean tarafından kovulmadan iki gün önce, şu tweeti atmıştı; “Belirli gruplardaki insanlara uygulanan sansür ve gözdağı bu kadar çokken; bu alandaki bir araştırmanın gerçekliğine kim güvenebilir?”

Gebru’nun işten çıkarılması Google ve yapay zeka araştırma topluluğunda şok dalgası yarattı. Bin iki yüzden fazla Google çalışanı, yapay zeka etiği üzerine çalışan önde gelen bir bilim insanın; bu şekilde çıkarılmasının ardından protesto mektubu imzaladı.

https://shiftdelete.net/googleda-gebru-isyani-iki-istifa-daha

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...