Çin, Clubhouse’u yasaklayan ilk ülke oldu

Share

ABD ile arasında yaşanan ticari savaş ve koronavirüsün çıkış noktası olması nedeniyle gündemimizden düşmeyen Çin internet konusunda içine kapanık bir ülke. Çin’de Google servislerine veya Facebook gibi sosyal medya platformlarına erişmenize izin verilmiyor, Weibo gibi ülkeye ait platformlar kullanılıyor.

Şu anda sadece iPhone ve iPad’de çalışan ve davetiye ile katılım sağlanan Clubhouse uygulaması son günlerde dünya genelinde ve ülkemizde ciddi bir popülerlik kazandı. Uygulamayı yasaklayan ilk ülke ise Çin oldu.

Sansürden kaçmak için Clubhouse uygulamasını tercih eden Çinli kullanıcılar, Uygur Türkleri ve Tayvan’ın bağımsızlığı gibi konuları tartışabilecekleri bir ortam oluşturdu. Ancak vatandaşların sansürden kaçmak için uygulamaya akın etmesi, yasak ne zaman geliyor? sorusunu akıllara getiriyordu.

Korkulan oldu ve Çin’deki çoğu şehirde şu anda VPN kullanmadan uygulamaya erişmek mümkün değil. Önümüzdeki günlerde yasağın tüm ülke genelinde aktif hale gelmesi beklenirken, teknik tarafta yapılan kontroller doğrudan devlet tarafından bir yasak uygulandığını doğruluyor.

Çinli sansür izleme ve geçici çözüm oluşturma grubu Greatfire.org, uygulamanın API’sinin Pekin saatiyle Pazartesi günü akşam 7 civarında engellendiğini tespit ettiklerini açıkladı. Aslında Çin hükümeti uygulamayı ilk çıktığı dönemlerde yasaklamıştı.

Clubhouse’u yasaklayan ilk ülke belli oldu

Clubhouse uzun bir süredir Çin’deki App Store’da mevcut değildi. Hong Kong merkezli South China Morning Post’a göre, kullanıcılar internet üzerinden Clubhouse davetiyesi ve farklı ülkelere ait Apple kimlikleri satın alarak bu engeli aşıyordu.

https://shiftdelete.net/clubhouse-u-yasaklayan-ilk-ulke-cin-oldu

Doğan Kanzuk

İş dünyasının deneyimli ismi Doğan Kanzuk, kendine ayırdığı zamandan biraz daha feragat edip ekonomi, para, iş dünyası ve profesyonel hayata dair pek çok şeyi Serinletici penceresinden takipçilerine ulaştırıyor.

You may also like...