Android’te büyük problem: Uygulamalar çöküyor!

Share

Dün geceden bu yana Android kullanıcıları, uygulamaların çökmesi gibi problemlerle karşılaşmaya başladı. Yaklaşık yedi saattir devam eden sıkıntıların akabinde Google nihayet konuya el attı. Hatanın kaynağı araştırıldı ve kısa sürede giderildi.

Google’dan gelen geri bildirimlere göre problemin kaynağı Android System Webview yazılımından kaynaklanıyor. Şirket dün bu yazılıma güncelle getirmişti. Aynı zamanda son Google Chrome güncellemesine bir düzeltme getirilmişti. Her iki uygulama da yenilenerek Google Play Store’da yayınlandı ve sonrasında problemler ortaya çıkmaya başladı.

Gelen raporlar çoğunlukla Gmail ve Amazon gibi uygulamaların kendi kendine kapandığına işaret etti. Twitter, Reddit ve Ekşi Sözlük gibi platformlar bu gibi raporlarla dolup taşarken; Google ise hatanın farkında olduklarını bildiren bir açıklama yaptı. Yeni güncelleme ile beraber problemlerin giderileceğini dile getirdi.

Pek çok kullanıcının kısa sürede öğrendiği üzere problemin kaynağı Android WebView‘a yapılan son güncellemeden kaynaklanıyordu. Bilmeyenler için bu yazılım, geliştiricilerin web sayfalarını uygulamalarının içinde görüntülemelerine izin veren bir bileşendir. Yazılım her Android telefonuna otomatik olarak gelir. Play Store aracılığıyla ise otomatik olarak güncellemeleri alır. Bu nedenle çok sayıda kişi dün gece ve bu sabah saatlerinde beklenmedik bu hatayla karşılaşmaya başladı.

Android

Android WebView hatası çözümü

Android uygulamalarının kapanma hatasını çözmek için kullanıcıların elinde iki farklı seçenek bulunmakta. Bunlardan ilki uygulamayı tümüyle telefondan silmek. Fakat bazı cihazlar yazılımı tümüyle kaldırmaya izin vermiyor. Dolayısıyla bu kişiler uygulamayı geçici olarak durdurarak sorunu çözebilmekte. Bunu yapmak için ise aşağıdaki adımları takip etmek yeterli olacaktır:

  • Adım 1: Telefonunuzun Ayarlar sayfasını açın.
  • Adım 2: Uygulamalar ekranına girin.
  • Adım 3: Android System WebView‘i açın.
  • Adım 4: Sayfanın en altında yer alan Devre Dışı Bırak butonuna tıklayın ve işlemi onaylayın.

Son olarak bazı Android telefonlarında WebView için yeni güncelleme geldiği görülüyor. Cihazınız eğer 89.0.4389.105 sürümünü görüyorsa, manuel olarak güncellemeyi tercih edebilirsiniz. Aksi takdirde yukarıdaki iki yöntemden biriyle de problemi gidermek mümkün olacaktır.

https://shiftdelete.net/android-uygulamalari-cokuyor-iste-sebebi-ve-cozumu

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...