Android, iOS’a göre 20 kat daha fazla veri topluyor

Share

İster Android kullanıcısı olun, ister iOS, akıllı telefonlarınız anlık olarak kişisel verilerinizi sizden habersiz dışarıya iletiyor. Gönderilen veriler arasında konumunuz, aramalarınız, paylaşımlarınız ve hatta ilgi alanlarınız bile var. Teknoloji şirketleri bu verileri, kişisel reklamlar göstermek için kullanıyor. Ancak bir araştırmacı tarafından ortaya atılan iddiaya göre Google, bu konuda Apple’a ciddi bir fark atmış durumda. Android telefonlar, iOS kullanan telefonlara göre 20 kat daha fazla veri gönderiyor.

Her iki işletim sisteminde de uzman olan Douglas Leith, konuyla ilgili önemli bir araştırma yaptı. Leith, hem Android hem de iOS kullanan telefonları, yan yana koyarak kıyasladı. Yapılan incelemede telefonların, sim kart takmak ya da ayarlarda gezinmek gibi basit durumlarda bile veri ilettiği keşfetti. Ancak veri toplayan tek şey, işletim sistemi değil.

Telefonda hali hazırda kurulu olan uygulamalar ve hizmetler, hiç kullanılmadıkları anlarda bile ağ bağlantısı kurarak, veri aktarıyor. iOS verileri Siri, Safari ve iCloud üzerinden gönderilirken, Andorid, Chrome, YouTube ve diğer Google uygulamaları üzerinden veriyi gönderiyor.

Google 20 kat daha fazla veri topluyor

Araştırmadaki en dikkat çeken detay ise, toplam veri miktarına baktığımızda karşımıza çıkıyor. Leith’e göre, iPhone, Apple’a her 12 saatte yaklaşık 52 kilobayt veri gönderiyor. Ancak aynı sürede Android telefon, Google’a 1 megabayt veri iletiyor. Ancak Google, bu bilgilere itiraz ediyor.

Şirketin sözcüsü, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Araştırmacının veri ölçme metodundaki kusurları belirledik. Makaledeki 20 kat daha fazla veri paylaştığı yönündeki iddialara katılmıyoruz. Bu bulgular, büyük ölçüde yanlış. Modern otomobiller, araç bileşenleri ve sistem hakkındaki verileri düzenli olarak üreticilere gönderir. Akıllı telefonlar da benzer şekilde çalışır. Telefonlar, yazılımın güncelliği ve işletim sistemindeki servislerin durumu gibi bilgileri üreticilere iletir.

Her ne kadar rapordaki rakamlar kesinlik belirtmese de, ortada bir gerçek var. Akıllı cihazlarımız, her gün kullanıcısıyla alakalı pek çok veriyi, üretici şirketlerle paylaşıyor.

https://shiftdelete.net/google-applei-veri-toplamada-20ye-katladi

Olgu Atanay

Olgu, Serinletici'ye teknoloji stajyeri olarak hızlı bir giriş yaptı. Aynı hızı yazarlık yolunda kullanma konusunda en ufak bir kuşkusu yok.

You may also like...