Ultra beyaz boya, küresel ısınmayı engelliyor

Share

Purdue Üniversitesi’nde görev alan bilim insanları küresel ısınmayı engellemek için şimdiye kadar geliştirilmiş en beyaz boyayı tasarladı. Araştırmacılar, binaları bu boya ile kaplamanın iklimlendirme ihtiyacını azaltacak kadar soğutabileceğini söyledi.

Aynı araştırma ekibi Ekim ayında sınırları zorlayan ultra beyaz bir boya geliştirmişti. Şimdi bunu da aşan bilim insanları yalnızca beyaz bir boya değil; aynı zamanda yüzeyleri daha soğuk tutabilecek bir çalışma sergiledi.

Purdue Üniversitesi’nde makine mühendisliği profesörü olarak görev alan Xiulin Ruan, dünyanın en beyaz boyası ile ilgili çalışmada şunları söyledi:

“Bu boyayı yaklaşık 300 metre karelik bir çatı alanını kaplamak için kullanırsanız, 10 kilovatlık bir soğutma gücü elde edebileceğinizi tahmin ediyoruz. Söz konusu oranlar, çoğu evin kullandığı merkezi klimalardan daha güçlü.”

Dünyanın en beyaz boyası

Araştırmacılar, elde edilen bu beyazın, görünür ışığın yüzde 99,9’unu emen en siyah “Vantablack” ile eşdeğer olduğuna inanıyor. En yeni beyaz boya formülasyonu, araştırmacıların önceki ultra beyaz boyasının yansıttığı yüzde 95,5 güneş ışığına kıyasla, ışığı yüzde 98,1 oranında yansıtıyor. Bu yüzden bilim insanları, söz konusu beyazı küresel ısınmaya karşı iyi bir silah olarak görüyor.

Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen tonu bu kadar beyaz yapan temel unsur, boyanın baryum sülfat adı verilen ve aynı zamanda fotoğraf kağıdı ve kozmetik ürünlerini beyaz yapmak için kullanılan çok yüksek bir kimyasal bileşiğidir.

Dünyanın en beyaz boyası küresel ısınmayı engelliyor

Bir diğer önemli özellik ise boyadaki baryum sülfat parçacıklarının hepsinin farklı boyutlarda olmasıdır. Her bir parçacığın ışığı kadar saçtığı, boyutlarına göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden daha geniş bir parçacık boyutu aralığı, boyanın güneşten daha fazla ışık spektrumunu dağıtmasına izin verir.

https://shiftdelete.net/dunyanin-en-beyaz-boyasi-kuresel-isinmayi-engelliyor

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...