Dizüstünde Apple, ABD pazarında zirveyi kaybetti

Share

Dizüstü bilgisayar pazarı için zirve el değiştirdi. Apple ABD pazarında büyümeye devam etse de rakiplerinin rekor büyümesine karşı koyamadı.

Teknoloji sektörü, özellikle de dizüstü bilgisayarlar pandeminin başlarında uğradıkları zararı fazlasıyla kapatmaya başladı. Geçen sene zorunlu evden çalışma nedeniyle tüm dünyada artan bilgisayar ihtiyacı, 2021 ilk çeyreğinde çok daha inanılmaz seviyelerde. Bu rekor talep özellikle dizüstü bilgisayar satışlarında büyük bir artışa neden oldu. Apple pazar payı ile bu artıştan etkilense de, rakiplerinin büyük yükselişi ile ilk çeyrekte zirve yarışında geride kaldı.

ABD pazarında ise zirveye damgasını Chromebook vurdu. Buna göre Chromebook modellerin sevkiyatları yüzde 275 gibi rekor bir artış rakamına ulaştı.

ABD dizüstü bilgisayar sevkiyatında rekor büyüme

Apple pazar payı ile ABD’de büyümeye devam etmesine rağmen, özellikle HP’nin devasa büyümesiyle zirveyi rakibine bıraktı.

Özellikle ABD’de bir çok şirketin geçen senenin ortalarından itibaren evden çalışmaya geçmesi, bilgisayar satışlarını olumlu yönde etkiledi. Pandeminin 2021 yılının yarısına geldiğimiz bu günlerde bile devam etmesi ise şirketlerin sevkiyat oranlarında rekorlar kırmasına neden oldu.

dizüstü bilgisayar satışları, apple pazar payı, dizüstü bilgisayar pazarı, dizüstü bilgisayar sevkiyatı

Canalys Analiz şirketinin yayınladığı global rakamlarda bilgisayar pazarında yüzde 63 gibi büyük bir oranla dizüstü bilgisayar sevkiyatları zirveye yerleşti. Her ne kadar sevkiyat oranları satış rakamları olmasa da, sevkiyatın fazlalaşmasının ana nedenini artan talep olduğunu unutmamak gerekiyor.

ABD pazarında ise dizüstü bilgisayar sevkiyatları yüzde 73 oranında artış gösterdi. Apple sevkiyatları ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 36 artış gösterdi. Apple dizüstü bilgisayar satışları pazar payı ise bu rapora göre yüzde 25’ten yüzde 19.5 seviyesine kadar geriledi. Bu dönemde HP ise Chromebook satışları sayesinde büyük bir sıçrama gösterdi. Geçen sene yüzde 16.4 ile listenin üçüncüsü olan firma, bu sene pazar payında yüzde 21.1 ile zirveye çıktı.

Canalys raporuna göre HP, ABD pazarında yüzde 122,6 gibi büyük bir büyüme gösterdi. Bu da markanın Apple’ı da geride bırakmasını sağladı. Yine aynı rapora göre Samsung yüzde 116, Lenovo ise yüzde 92,8 büyüme gösterdi. Dell ise rakiplerinin gerisinde kaldı ve yüzde 29,2 gibi daha mütevazi bir büyüme sağladı.

Chromebook nedir, neden bu kadar tercih ediliyor?

Google’ın 2011 yılında ortaya çıkardığı Chromebook, ucuz ve herkesin ulaşabildiği bilgisayar ihtiyacını karşılamak için ortaya çıktı. Windows yerine Chrome OS ile çalışan bu ucuz bilgisayarlar, hızlı çalışmaları ve pil performansları sayesinde ABD’de oldukça tutuldu.

dizüstü bilgisayar satışları, apple pazar payı, dizüstü bilgisayar pazarı, dizüstü bilgisayar sevkiyatı

Bu sene ise hem hızlı hem ucuz hem de yeterli donanıma sahip bir bilgisayara ulaşmak isteyenlerin ilk tercihi ABD özelinde Chromebook modelleri oldu. Bugün Samsung, HP, Lenovo gibi markalar Chromebook dizüstü bilgisayar satışları ile önemli bir pazar oluşturmayı başardı.

https://shiftdelete.net/apple-abd-dizustu-bilgisayar-pazari-satislari-zirve

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...