Sputnik V aşısı Türkiye’ye geldi

Share

Sputnik V aşısının ilk sevkiyatı ülkemize geldi. Yapılacak testlerin ardından vatandaşın kullanımına sunulacak. Vatandaşlar aşı randevusu alırken Sputnik V’yi seçebilecek.

Türkiye’nin Nisan sonunda acil kullanım onayı verdiği ve Mayıs ayı sonunda ülkemize gelmesi beklenen Sputnik V aşısının ilk parti sevkiyatı gecikmeli de olsa bugün ülkemize geldi. İlk sevkiyatın miktarı henüz açıklanmadı.

Rusya menşeli Sputnik V aşısını taşıyan uçak bugün sabah saatlerinde Ankara Esenboğa Havaalanı’na indi. Aşılar Sağlık Bakanlığı Halka Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne sevk edildi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, gelen sevkiyatın içinden rastgele dozlar alarak kontroller yapacak. Son kontrollerin tamamlanmasının ardından aşı Türkiye’de uygulanmaya başlayacak. Sputnik V aşısının devreye girmesiyle vatandaşlara üç farklı açı seçeneği sunulmuş olacak.

Sputnik V aşısı, Rusya’daki Gamelya Enstitüsü tarafından “viral vektör” yöntemiyle geliştirildi. Etkinlik oranı yüzde 97,6 olarak açıklandı. Tıpkı diğer aşılar gibi iki doz halinde uygulanıyor ancak birinci dozu ve ikinci dozu birbirinden farklı karışıma sahip. İki doz arasında 42 gün süre bırakılıyor. Aşı 2 ile 8 derece arasında saklanabiliyor. Bu sayede buzdolaplarında rahatlıkla saklanabilecek. Aile Sağlığı Merkezleri’nde depolanabilecek.

50 milyon doz Sputnik V gelecek

Rusya menşeli Sputnik V aşısı Türkiye'ye geldi

Türkiye ile Rusya arasında yapılan anlaşmaya göre 6 ay içinde 50 milyon doz Sputnik V aşısı teslim edilecek. Ayrıca Sputnik V’nin Türkiye’de üretimi için de anlaşma yapıldı. CinnaGen İlaç isimli şirket tarafından Türkiye’de üretim yapılacak.

Sputnik V aşısına 61 ülke “acil kullanım onayı” verdi. Bugüne kadar yaklaşık 20 ülkeye sevkiyat yapıldı ve vatandaşa Sputnik V uygulanmaya başlandı. ABD, Çin ve Avrupa Birliği, Sputnik V’ye henüz kullanım onayı vermedi. Rusya’da bugüne kadar 32,8 milyon doz aşı uygulandı. Kaç kişiye Sputnik V aşısı yapıldığı açıklanmadı.

https://www.donanimhaber.com/rusya-menseli-sputnik-v-asisi-turkiye-ye-geldi--134708

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...