BioNTech aşısı Delta (Hint) varyantına karşı etkili mi?

Share

BioNTech kurucusu Uğur Şahin, aşının Delta varyantına etkinliği hakkında açıklamalarda bulundu. Uğur Şahin, aşının mevcut varyantlara karşı etkili olduğunu belirtti.

BioNTech şirketinin kurucusu Uğur Şahin, BioNTech aşısının Delta varyantı karşısında etkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Koronavirüsün çift mutasyonlu varyantı olan ve çok daha fazla bulaşıcılığa sahip Delta varyantı büyük endişe yaratıyor. İngiltere, Delta varyantından epey etkilenmiş durumda. Türkiye’de ise henüz yaygınlaşmadı.

Uğur Şahin, yaptığı konuşmada BioNTech aşısının yeni ortaya çıkan varyantlar karşısında da etkili olduğunu belirterek, “Şu anda aşımızı mevcut varyantlara uyarlamanın gerekli olduğuna dair bir kanıt yok” dedi.

Koronavirüsün yeni varyantları hakkındaki edindikleri bilgilerin gün geçtikçe arttığını söyleyen Uğur Şahin, aşılananların bağışıklığının zamanla azaldığı ve bu süreçte yeni varyantların ortaya çıktığını vurguladı. BioNTech kurucusu, “Üçüncü doz aşının bağışıklığı yenilemek için yüksek bir değere sahip olabileceğini varsayıyorum. Ancak, (üçüncü doz) takviye aşılamanın ne zaman ve ne sıklıkta gerekli olacağını henüz bilmiyoruz” dedi.

BioNTech aşısı Delta varyantına karşı etkili mi?

İngiltere’de nüfusun büyük çoğunluğuna aşı yapıldı ancak Delta varyantı etkisini artırdı. Tam açılmayı planlayan ülke bu kararı 1 ay erteledi. Rusya’da son günlerde vaka sayısında ciddi artış gözlemlendi. Başkent Moskova’daki vakaların yüzde 90’ının Delta varyantı kaynaklı olduğu tespit edildi. T.C. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, bugün delta varyantını tartışmak üzere toplanacak. Varyantın ülkemizde yaygınlığını azaltmak üzere birtakım tedbirler tartışılacak.

Türkiye, son iki haftada aşılamada büyük hız yakaladı ve günlük 1,5 milyon doz aşı uygulamaya başladı. İlk dozunu olan vatandaşlar BioNTech aşısı ile aşı oldu. Türkiye ile BioNTech arasında yapılan anlaşmaya göre Haziran ayı sonuna kadar 30 milyon (büyük bölümü geldi), Eylül sonuna kadar toplam 120 milyon doz BioNTech aşısı gelecek.

https://www.dw.com/tr/u%C4%9Fur-%C5%9Fahin-biontech-a%C5%9F%C4%B1s%C4%B1-delta-varyant%C4%B1na-kar%C5%9F%C4%B1-etkili/a-58006510?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...