Dünya nüfusunun yarısının akıllı telefonu var

Share

Strategy Analytics, dünya nüfusunun yarısının akıllı telefon sahibi olduğunu ortaya koyan yeni bir rapor yayınladı. Uzmanlar bu tarihi dönüm noktasına ulaşmanın 27 yıl sürdüğünü söylüyor.

Araştırma şirketi Strategy Analytics’in hesaplamalarına göre yaklaşık 4 milyar insanın -yani dünya nüfusunun yarısının- akıllı telefonu var. Uzmanlara göre bu tarihi dönüm noktasına ulaşmak yani bir başka deyişle insanlığın cep telefonu bağımlısı olması 27 yıl sürdü.

Yayınlanan rapora göre 1994 yılında sadece 30 bin kişinin akıllı telefonu vardı. Bu sayı 2012 yılına gelindiğinde 1 milyar barajını aştı. Son yıllarda ise mobil cihaz sahiplerinin sayısı katlanarak arttı. Strategy Analytics kıdemli analisti Yiwen Wu şunları söylüyor:

“Küresel akıllı telefon kullanıcı tabanının 1994’te sadece 30 bin kişiden 2012’de 1 milyara ve Haziran 2021’de 3.95 milyara yükseldiğini tahmin ediyoruz. Haziran 2021 itibarıyla dünya nüfusunun 7.90 milyar olduğu tahmin ediliyor, bu da tüm dünyanın %50’sinin artık bir akıllı telefona sahip olduğu anlamına geliyor.”

Dünyada kaç kişinin akıllı telefonu var?

Apple ve Google’ın katkısı büyük

Akıllı telefon olarak sınıflandırılan ilk cihazın 1994’te piyasaya sürülen IBM Simon olduğunu hatırlatalım. Bunu 1998’de çıkış yapan Nokia 9110 Communicator ve 2000 yılında tüketicilere sunulan Ericsson R380 gibi diğer popüler modeller takip etti.

Dünyada kaç kişinin akıllı telefonu var?

Strategy Analytics yöneticisi Linda Sui, Apple’ın 2007 yılında iPhone’u piyasaya sürerek akıllı telefonların popülerleşmesine önemli bir katkı sağladığını söyledi. Ayrıca Android cihazların uygun fiyat avantajı sayesinde daha fazla insanın akıllı telefonla tanışmasını mümkün kıldığını belirtti. Analistler, 2030 yılına kadar dünya çapında yaklaşık 5 milyar insanın akıllı telefon sahibi olacağını tahmin ediyor.

https://www.donanimhaber.com/dunyada-kac-kisinin-akilli-telefonu-var--135385

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...