NASA uzayda acı biber yetiştiriyor

Share

Uluslararası Uzay İstasyonu astronotları NASA tarihinde ilk defa uzayda acı biber yetiştiriyorlar. Böylelikle astronotlar uzaydaki diyet yemeklerini acı biber ile tatlandırabilecekler.

ISS astronotları uzayda yeni bir uzay tarımı girişimi için yeşil ve kırmızı Şili acı biberi yetiştirmeye başladı. Nasa bu girişim için “en rekabetçi girişimlerden biri” açıklaması yaptı.

Yeşillendirilmiş Şili acı biberi tohumları Haziran ayı SpaceX ticari tedarik görevi ile uzay istasyonuna teslim edildi.

2016 yılında uzayda kırmızı marul yetiştiren NASA uçuş astronotu Shane Kimbrough, 12 Temmuz’da Uluslararası Uzay İstasyonunun içerisindeki gelişmiş bitki habitatına(APH) 48 tohum ekerek bu denemeyi başlattı.

Kennedy Uzay Merkezi’nin Araştırma ve Keşif Teknolojileri departmanı çalışanları tohumları SpaceX uçuşu öncesinde hazırladılar. Tohumlar Uluslararası Uzay İstasyonunun gelişmiş bitki habitatına doğrudan yerleştirilebilecek bir araç olan bilim taşıyıcı isimli araca yerleştirildi.

NASA uzayda yeni bir meyve yetiştiriyor, işte detaylar

ISS’deki mahsüller Kennedy Uzay İstasyonunca uzaktan izleniyor

Gelişmiş bitki habitatı(APH) yaklaşık bir mutfak fırını büyüklüğünde olmakla birlikte Uluslararası Uzay İstasyonundaki en büyük bitki yetiştirme tesisidir. Habitatta 180 adet sensör ve izleme mekanizması bulunuyor ve böylelikle gelişim süreci Kennedy Uzay Merkezi’nden kontrol edilip denetlenebiliyor. Bu durum astronotların ekinlere baktığı zamanı önemli ölçüde kısaltıyor.

Baş araştırmacı Matt Romeyn, bu deneyin uzun çimlenme ve büyüme süreleri nedeniyle ISS’deki bugüne kadarki en karmaşık deney olduğunu söyledi.

Kennedy Uzay Merkezi çalışanları başarılı hasat şansını artırmak için çiçeklenme sürecini önceden başlattılar. Ayrıca astronotlar daha sonra bu biberleri toz haline getirecek ve sonrasında meyve yetiştirecekler. NASA Tüm bu süreci “meyve veren, çiçek açan mahsüller yetiştirmenin öncüsü” olarak tanımlıyor.

Araştırmacılar iki yıl boyunca iki düzineden daha fazla biber çeşidini değerlendirip sonrasında New Mexico’dan bir melez Hatch biberi olan NuMex “Española Enhanced” biberine ulaştılar.

Yetiştirilen biberler astronotların mikro yer çekiminde yaşamanın yan etkisiyle geçici olarak kaybettikleri tat ve koku yetilerinden ötürü yedikleri yemekleri aromalandırmak için kullanılacak.

https://www.donanimhaber.com/nasa-uzayda-yeni-bir-meyve-yetistiriyor-iste-detaylar--136445

Soner Asım

Soner, teknolojiye olan inancını bir yaşam tarzına dönüştürmüş durumda. Teknolojiyi sadece anlatmıyor, onu adeta yaşıyor. Stajyer olarak başladığı Serinletici kariyerini, teknoloji editörü olarak tam gaz sürdürüyor...

You may also like...